Feladat: 2789. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kovács Krisztián ,  Puskás Zsolt 
Füzet: 1995/február, 111 - 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Sikkondenzátor, Kondenzátorok párhuzamos kapcsolása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1994/február: 2789. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A papírkondenzátor belsejében kialakuló elektromos mezőt vázlatosan az 1. ábra mutatja. Mivel a töltések a fóliában közel egyenletesen helyezkednek el, a kialakuló elektromos mező jó közelítéssel mindenhol ugyanakkora nagyságú. Megfigyelhetjük, hogy itt (a síkkondenzátortól eltérően) a fémfóliák mindkét oldaláról erővonalak indulnak ki.

 
1. ábra
 

A kondenzátor belsejének egy kis részletét ábrázoltuk a 2. ábrán. A vastagabb vonallal ábrázolt pozitív töltésű fóliadarabot csaknem teljesen körülfogja a negatív polaritású (vékony vonallal rajzolt) fólia. A fémfóliák belsejében (mint a fémek belsejében általában) nincsen elektromos mező. A pozitív fóliát | képzeletben | síkja mentén középen kettévágva, az ekvipotenciális negatív lemezeket pedig összekötve a 3. ábrán látható helyettesítő kapcsoláshoz jutunk. Észrevehetjük, hogy tulajdonképpen két párhuzamosan kapcsolt ,,síkkondenzátorhoz'' jutottunk, amelyek eredő kapacitása:
C=2ε0εrAd,
ahol A az egyes fóliák területe, d a közöttük levő távolság, εr pedig a szigetelőanyag, az olajos papír relatív dielektromos állandója. Az adatokat behelyettesítve a kérdéses relatív dielektromos állandóra
εr=dC2ε0A=510-5m10-7F28,810-12(Vs/Am)0,04m2,8m=2,5
érték adódik. A legnagyobb térerősséget (az erőteret homogén erőtérrel közelítve) a maximális megengedett feszültségből számíthatjuk ki:
Emax=Umaxd=103V510-5m=2107Vm.

 

2. ábra

 
3. ábra

 

 Kovács Krisztián (Békéscsaba, Kemény G. Szki., III. o.t.) és
 
 Puskás Zsolt (Budapest, Apáczai Csere J. Gyak. Gimn., III. o.t.)

 
Megjegyzés. A számolás során nem vettük figyelembe, hogy a legkülső fólia-menetnek csak az egyik oldaláról (befelé) indulnak ki erővonalak. Ez a menet azonban csak egy kicsiny darabja az egész kondenzátornak, hatása tehát elhanyagolható.