Feladat: 2771. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Gyukics Mihály ,  Holcsek Balázs ,  Kovács Baldvin ,  Szabó Gábor 
Füzet: 1994/május, 280. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Impulzusváltozás törvénye (Impulzus), Gyakorlat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1993/december: 2771. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás A golyó mozgásának csak a függőleges komponensét kell vizsgáljuk, hiszen a mérleg az oldallapokkal való ütközést nem érzékeli. A mérleg nagy lengésideje miatt a doboz az ütközések során nem mozdul el, így a v sebességű golyó -v sebességgel pattan vissza: az impulzusváltozás tehát 2mv.
Jelöljük az alaplappal való két ütközés közötti időt T-vel, a golyócska sebességét az alaplapnál v1-gyel, a fedőlapnál pedig v2-vel. A golyó T idő alatt

Δp=2mv1-2mv2

lendületet ad át a doboznak. Az alsó és a felső lappal való ütközések között eltelt T/2 idő alatt a golyó g gyorsulással mozog, így
v1=v2+gT2.

A nagy lengésidejű mérleg által mutatott súly a doboz Mg súlyának és a golyócska által egységnyi idő alatt átadott impulzusnak az összege. Ez utóbbi:
F=ΔpT=2m(v2+gT/2)-2mv2T=mg,

vagyis éppen a golyócska (pattogás nélkül mérhető) súlya.
Hasonló gondolatmenettel belátható, hogy a mérleg akkor is (M+m)g súlyt jelez, ha a golyó a pattogás közben nem éri el a doboz tetejét.
Gyukics Mihály (Szolnok, Varga Katalin Gimn., II. o. t.) és
Holcsek Balázs (Veszprém, Lovassy L. Gimn., II. o. t.) dolgozata alapján

II. megoldás Most is csak a mozgás függőleges komponensét vizsgáljuk. A golyócska lendülete egy periódus megtétele után ugyanannyi, mint az elején volt, ezért a rá ható (eredő) erő átlagértéke nulla.
A golyóra a gravitációs mező mg erővel hat, így a doboz által a golyóra kifejtett (átlagos) erő -mg kell legyen. Newton III. törvénye szerint a golyó mg (átlagos) erővel hat a dobozra, a mérleg tehát ennek az erőnek és a doboz Mg súlyának összegét mutatja.
A mérleg nagy lengésideje miatt nem (vagy csak nagyon is mértékben) képes követni a hirtelen változásokat; így a rá ható erőnek csak az átlagos értékét jelzi, a pattogó golyó erőlökéseit nem mutatja.
Kovács Baldvin (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., II. o. t.)
Szabó Gábor (Szekszárd, Garay J. Gimn., II. o. t.) dolgozata alapján