Feladat: 2757. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kovács Baldvin 
Füzet: 1994/május, 275. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Ciklotron, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1993/október: 2757. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A ciklotronban a töltött részecskék a duánsok közötti részben a gyorítófeszültség hatására egyenesvonalú, egyenletesen gyorsuló mozgást végeznek, a duánsok mágneses mezejében pedig félkör alakú pályán mozognak állandó sebességgel. A körmozgáshoz szükséges centripetális erőt a Lorentz-erő szolgáltatja:

mv2r=qvB.

A v=rω összefüggést felhasználva azt kapjuk, hogy mω=qB. Minthogy az α-részecske töltése kétszerese, tömege négyszerese a protonénak, ezért ha protonok után α-részecskéket akarunk gyorsítani, akkor vagy állandó frekvenciával működtetjük a ciklotront és a mágneses indukciót növeljük kétszeresére, vagy állandó mágneses indukció mellett a frekvenciát csökkentjük a felére (vagy mindkettőt megváltoztatjuk úgy, hogy az ω/B hányados a felére csökkenjen). A gyorsított részecske mozgási energiája adottnak feltételezett U gyorsítófeszültség mellett:
E=2NqU,

ha a gyorsítás alatt N fordulatot tesz meg. (Az α-részecskék kétszeres töltésük miatt feleannyi fordulatot kell megtenniük.) Egy körbefutás ideje:
T=2πω=2πmqB,

így a duánsokban eltöltött teljes idő
NT=πEUBmq2.

Ha a ciklotront állandó frekvenciával működtetjük, akkor a kétszeres mágneses indukció miatt az α-részecskék gyorsításához feleakkora idő kell (m/q2 mindkét részecskére ugyanannyi). Ha a frekvenciát változtatjuk és B állandó, akkor mindkét részecske ugyanannyi időt tölt a duánsokban. Ekkor meg kell határoznunk a duánsok közötti térben eltöltött időt (amely sokkal kisebb, mint a duánsok terében töltött idő, lásd a 2385. feladat megoldását az 1990/1. számban). Ez 2Nd távolságú, egyenletesen gyorsuló. v=2Em végsebességű mozgás ideje (d a duánsok távolsága),
T'=2Ndv/2=2EdqU2E/m=2EdUmq.

Ez az idő is egyenlő a két részecskére, mert mq2 szerepel a képletben.
Kovács Baldvin (Fazekas M. Főv. Gyak. Gimn., II. o. t.)