A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. Vegyünk egy kanál ,,csurig'' töltött hideg teát, és kezdjük el melegíteni. Hőtágulás miatt a kanál is, a tea is kitágul, de nem azonos mértékben, hiszen hőtágulási együtthatójuk különböző. Az egyszerűség kedvéért tekintsük a hideg tea és kanál kezdeti hőmérsékletét -nak. hőmérsékletváltozás hatására (együtt melegszenek) a tea , a fém térfogatváltozást szenved, ahol a hideg tea és egyben a kanál öblének térfogata -on. (A kanál öble úgy tágul, mintha tömör fémből lenne!). Víz eseten , és pl. alumínium esetén = . Vagyis , amiből tehát térfogatú tea kicsurog a kanálból. (A legtöbb fém térfogati hőtágulása kisebb a vízénél, csupán néhány kivétel akad ‐ Li, K, Na ‐ ezekből viszont nem csinálnak kanalat.) A kanálban tehát | | fér el (a kanál öblének térfogatnövekedése nem kompenzálja a tea sűrűségcsökkenését), vagyis egy kanál meleg tea könnyebb, mint egy kanál hideg tea.
Weiner Mihály (Bp., Berzsenyi D. Gimn., I. o. t) és Varga István (Kecskemét, 623. sz. Szki. I. o. t.) dolgozatai alapján
Megjegyzés: A hőmérséklet növelésével a tea jobban párolog, és csökken a felületi feszültségi együttható is, de ezek a hatások elhanyagolhatók a hőtágulás mellett. |