Feladat: 2628. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Varga István ,  Weiner Mihály 
Füzet: 1992/október, 326. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Térfogati hőtágulás, Folyadékok hőtágulása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1992/február: 2628. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vegyünk egy kanál ,,csurig'' töltött hideg teát, és kezdjük el melegíteni. Hőtágulás miatt a kanál is, a tea is kitágul, de nem azonos mértékben, hiszen hőtágulási együtthatójuk különböző.
Az egyszerűség kedvéért tekintsük a hideg tea és kanál kezdeti hőmérsékletét 0C-nak. ΔT hőmérsékletváltozás hatására (együtt melegszenek) a tea ΔV1=βV0ΔT, a fém ΔV2=3αV0ΔT térfogatváltozást szenved, ahol V0 a hideg tea és egyben a kanál öblének térfogata 0C-on. (A kanál öble úgy tágul, mintha tömör fémből lenne!). Víz eseten β=1310-51C, és pl. alumínium esetén α=2,39 10-51C. Vagyis β>3α, amiből

ΔV1>ΔV2,
tehát ΔV1-ΔV2 térfogatú tea kicsurog a kanálból. (A legtöbb fém térfogati hőtágulása kisebb a vízénél, csupán néhány kivétel akad ‐ Li, K, Na ‐ ezekből viszont nem csinálnak kanalat.) A kanálban tehát
mmelegtea=ϱmelegteaVmelegkanál=ϱ01+βΔTV0(1+3αΔT)=mhidegtea1+3αΔT1+βΔT<mhidegtea
fér el (a kanál öblének térfogatnövekedése nem kompenzálja a tea sűrűségcsökkenését), vagyis egy kanál meleg tea könnyebb, mint egy kanál hideg tea.
 

Weiner Mihály (Bp., Berzsenyi D. Gimn., I. o. t) és
Varga István (Kecskemét, 623. sz. Szki. I. o. t.) dolgozatai alapján

 

Megjegyzés: A hőmérséklet növelésével a tea jobban párolog, és csökken a felületi feszültségi együttható is, de ezek a hatások elhanyagolhatók a hőtágulás mellett.