Feladat: 2605. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Veres Gábor 
Füzet: 1992/április, 183. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Munkatétel, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1991/november: 2605. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. Az elektrosztatikus erőtér konzervatív és a vizsgált rendszer zárt, így felhasználhatjuk az energiamegmaradás törvényét. Kezdetben a rendszer összes energiája E=6kQ2/d, hiszen minden részecske párhoz kQ2/d elektrosztatikus energia tartozik és a tetraédernek hat éle van. (Ezt az eredményt úgy is megkaphatjuk, hogy összeszámoljuk: mennyi munkát kell végezzünk, ha a nagyon távoli töltéseket a tetraéder csúcsaiba akarjuk bevinni. Az első töltést munkavégzés nélkül odatehetjük, a másodikat kQ2/d, a harmadikat 2kQ2/d, a negyediket pedig 3kQ2/d munkával. Mivel összesen 6kQ2/d munkát végeztünk, ennyi a rendszer energiája.)
Szétrepüléskor az E energia egy része mozgási energiává alakul. Szimmetria-okokból nyilvánvaló, hogy az alakzat minden pillanatban tetraéder marad. Amikor a tetraéder pillanatnyi oldaléle D és a részecskék sebessége v, az energiamegmaradás tétele szerint

6kQ2d=6kQ2D+412mv2.

A részecskék kezdetben 3h/4 távol voltak a tömegközépponttól, ahol h az eredeti tetraéder magassága. Ez a távolság h út megtétele után 7h/4 lesz, emiatt a tetraéder oldala D=7d/3. A sebesség ekkor a fenti egyenlet alapján
v1=12kQ27d.

A töltések a mozgás során mindvégig gyorsulnak, de a távolságuk növekedtével a gyorsulásuk egyre csökken. Mivel a potenciális energia (azonos előjelű töltések esetén) nem lehet negatív, a részecskék sebességének van felső korlátja:
v<vmax=3kQ2d=1,32v1.

Ezt a felső korlátot a részecskék sebessége tetszőlegesen meg is közelíti, ha a távolságuk elegendően nagy:
limDv(D)=vmax.

 

Veres Gábor (Balassagyarmat, Balassi B. Gimn., III. o. t.)
 

Megjegyzés. A számítás során elhanyagoltuk a gravitációs, a mozgó töltések által keltett mágneses, valamint a változó mágneses mező következtében kialakuló nem-sztatikus elektromos erőket. Az utóbbi kettő elhanyagolása akkor jogos, ha a részecskék sebessége mindvégig sokkal kisebb, mint a fénysebesség.