Feladat: 2579. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1992/január, 39 - 40. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Doppler-hatás (Doppler-effektus), Kettőscsillagok, Egyenletes körmozgás, Tömegközéppont mozgása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1991/május: 2579. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először foglalkozzunk azzal az állítással, amely szerint a hullámhosszváltozás a mérés pillanatában a legnagyobb. A csillagok tömegének és távolságának meghatározásához keringési sebességükre van szükségünk. Célszerű ezért úgy értelmeznünk az állítást, hogy a csillagok kerületi sebességei éppen a Föld felé, illetve azzal ellentétes irányba mutatnak (ábra).

 
 


Ekkor a hullámhosszváltozásnak valóban maximuma, illetve minimuma van, minthogy előtte és utána az egyik, illetve másik csillag kisebb sebességgel közeledik, illetve távolodik a Földhöz képest. Megmutatható azonban, hogy ezek ún. lokális szélsőértékek, mindkettő egyszerre nem lehet abszolút maximum, illetve minimum (lásd a megjegyzést).
Amikor Δλ<0(>0), akkor a fény hullámhossza csökken (nő), frekvenciája nő (csökken), tehát a fényforrás közeledik (távolodik) az észlelőhöz képest. Minthogy a hullámhossznövekedés nagyobb, mint a hullámhosszcsökkenés (Δλ2>|Δλ1|), ezért a kettőscsillag távolodó tagja nagyobb sebességgel távolodik, mint amilyennel a másik közeledik. Ez azt jelenti, hogy a kettőscsillag tömegközéppontja és a Föld távolodik egymástól. Jelöljük ez utóbbi relatív sebességét u-val, a csillagok kerületi sebességet v-vel. A Doppler-eltolódást leíró összefüggések:
u+vc=Δλ2λ,u+vc=Δλ1λ.
E két egyenletből
v=c2Δλ2-Δλ1λ,
az adatokkal v=18kms (c a fény sebessége). A csillagok közös tömegközéppontjuk körül r sugarú pályán keringenek,
r=vT2π=1,361011  m,
(T=1,5 év), a csillagok egymástól való távolsága 2r=2,721011 m. A körmozgáshoz szükséges centripetális erőt a tömegvonzás szolgáltatja:
mv2r=γm2(2r)2,
amiből
m=4v2rγ=2,641030  kg.

 

Megjegyzés. Az egyenletekből kiszámíthatjuk u-t is, erre 3 km/s adódik. Ez származhat pl. a Földnek a Nap körüli keringéséből. Biztos, hogy a későbbiekben lesz olyan pillanat, amikor a Föld 18 km/s-nál nagyobb sebességgel közeledik vagy távolodik a kettőscsillaghoz képest, minthogy a Nap körüli keringés sebessége 30 km/s. Ehhez járul még a csillagok kerületi sebessége, a kettő együttesen hozza létre a Doppler-eltolódást. Így lesz nagyobb hullámhossznövekedés vagy -csökkenés.