Feladat: 2563. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bíró János ,  Doka Gyula ,  Pajor Tibor ,  Weiner Mihály 
Füzet: 1991/november, 424 - 425. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Görbevonalú mozgás lejtőn, Mozgási energia, Hajítások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1991/április: 2563. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Legyen a parabola alakú lejtő egyenlete az 1. ábrán látható koordinátarendszerben y=ax2, ahol az a mennyiség (hosszúság)-1 dimenziójú állandó.

 
 

1. ábra
 

Ha h magasságából indítjuk a testet, akkor annak sebessége a lejtő alján vízszintes irányú és v0=2gh nagyságú lesz.
 A lejtő elhagyása után a test vízszintes irányú elmozdulása t idő alatt
x=v0t,
függőleges elmozdulása pedig
y=-g2t2.

Ezen két mennyiség között fenn kell álljon az y=-ax2 összefüggés, ekkor lesz a szabadon eső test pályája a lejtőével egybevágó. A fenti egyenletekből az indítás magasságára
h=14a

adódik.
Doka Gyula (Gyöngyös, Berze N. J. Gimn., II. o. t.)

 

II. megoldás. Megmutatjuk, hogy a feladat követelményeinek olyan indítási pont tesz eleget, amelynél a lejtőnek a vízszintessel bezárt hajlásszöge 45.
 
 

2. ábra
 

Tegyük fel, hogy a szabadon eső test pályájának valamely P pontjában a vízszintes és a függőleges irányú sebességkomponensek egyenlő v0 nagyságúak, vagyis a test sebességvektora ebben a pontban a vízszintessel 45-os szöget zár be. Mivel a szabadesés során csak a függőleges irányú sebesség változik, az O és a P pont közötti magasságkülönbségnek megfelelő helyzeti energia a v0 sebességhez tartozó mozgási energiával egyezik meg (mgh=mv02/2). Ekkor viszont a lejtő Q pontjánál (a P pont tükörképénél) a test sebessége nulla kellett legyen, hiszen ennek a pontnak az O ponthoz viszonyított magassága éppen h.
A testet tehát a lejtő azon pontjából kell indítani, amelyiknél a lejtő meredeksége 45.  Megmutatható, hogy egy y=ax2 egyenletű parabolánál ez az x=12a-nak megfelelő h=14a magasan fekvő pont.
 

Weiner Mihály (Bp., Hermina úti Ált. Isk. 8. o. t.)

 

Megjegyzések: 1. A feladat feltételeinek megfelelő indítási pont éppen a parabola fókuszával azonos magasságban helyezkedik el.
 

Pajor Tibor (Kecskemét, Katona J. Gimn., II. o. t.)

 

2. A csúszó és a szabadon eső test azonos alakú pályákon halad, de az egymásnak megfelelő útszakaszokat nem azonos idő alatt futja be. A szabadesés során a vízszintes sebesség  mindvégig v0, a csúszás során pedig v<v0, emiatt a lejtőn csúszó test a pályájának bármelyik szakaszán hosszabb idő alatt halad végig, mint az ugyanezen útszakasznak megfelelő esési idő.
 

Bíró János (Szolnok, Varga K. Gimn., II. o. t.)