Feladat: 2556. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Varjú Katalin 
Füzet: 1991/december, 473. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): A (mechanikai) feszültség, Hooke-törvény, Rögzített tengely körüli forgás (Merev testek mozgásegyenletei), Kötelek (láncok) dinamikája, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1991/március: 2556. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Legyen A a huzal keresztmetszete (0,510-6m2), r az eredeti sugár (0,1 m), ρ a réz sűrűsége (8920 kg/m3), ω a forgás szögsebessége (1000 s-1).
Mivel Ar, ezért elhanyagolható az, hogy a gyűrű egyes részei r helyett kb. r±A távol vannak a tengelytől.
A rézgyűrűben a forgás során mechanikai feszültség lép fel, az ebből származó erő tartja körpályán a huzal darabjait. Szimmetriaokokból ez a feszültség mindenhol ugyanakkora, azaz bárhol vágnánk el a rézgyűrűt, ugyanolyan F erő kellene a darabok összetartásához. A huzal ezen erő hatására nyúlik, a megnyúlás a Hooke-törvényből számítható ki.

 
 

Számoljuk ki előbb F-t. Vegyünk a gyűrűből egy 2α középponti szögű darabot. Ez körpályán mozog, az ehhez szükséges centripetális erő a két végét húzó F nagyságú erők eredője. Az ábráról leolvasható, hogy
2Fsinα=Fep=mω2r.

Látni fogjuk, hogy Δrr, így itt r-t írtunk r+Δr helyett. A gyűrűdarab tömege: m=ρAr2α. Ha α kicsi, akkor sinαα, így F=ρAr2ω2(=44,6 N).
A kezdetben 2πr hosszú huzal megnyúlása a Hooke-törvény szerint
Δl=F2πrEA=1E2πρr3ω2.
(E=8,11010 Pa a vörösréz rugalmassági modulusa). A kerület tehát Δl-lel nőtt (2πr-ről). Ezért 2π(r+Δr)=2πr+Δl, amiből
Δr=Δl2π=1Eρr3ω2=1,110-4m.

A gyűrű sugara tehát kb. 0,1 mm-rel nőtt meg. (Valóban igaz, hogy Δrr.)
 

Varjú Katalin (Szeged, Radnóti M. Gimn., III. o. t,.) dolgozata alapján
 

Megjegyzések: 1. A "Négyjegyű függvénytáblázatok'' alapján könnyen ellenőrizhető, bogy a huzal nem szakad el ekkora húzóerőre.
 

2. A megoldók kb. fele kiszámolta a gyűrű össztömegét, majd az ehhez tartozó centripetális erőt, és ezt vette nyújtóerőnek. Ez hibás gondolatmenet, mert egyrészt a centripetális erő mindenhol merőleges a huzalra, tehát nem nyújtja azt, másrészt szimmetriaokokból a centripetális erők eredője nulla. (Vektorokat kell összegezni, nem abszolútértékeket.)