Feladat: 2545. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Veres Gábor 
Füzet: 1991/november, 417 - 418. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Felületi feszültségből származó energia, Folyadékok, szilárd testek fajhője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1991/február: 2545. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ismert, hogy a mechanikai rendszerek olyan állapot elérésére törekszenek, ahol mechanikai energiájuk minimális. Azokban az esetekben, ahol a molekuláris kötőerők mellett más erők elhanyagolhatók, a rendszer a lehetséges legkisebb felületű állapot elérésére törekszik. (Ez azért van így, mert a felületen lévő részecskék potenciális energiája nagyobb az anyag belsejében lévő részecskék potenciális energiájánál.) Ilyen jelenséggel állunk szemben (ld. az 1. megjegyzést).
Mint tudjuk, a folyadék felületi energiája Ef=αA, ahol α az anyag felületi feszültsége, A pedig a felület nagysága. A két különálló, r=1mm sugarú higanycsepp összes felülete és teljes térfogata

A=24r2πésV=24r3π3.
Ha a két higanycsepp egyetlen, V'=V térfogatú cseppé egyesül, az új sugár
r'=3V'4π3=34π8r3π33=23r.
Így az új csepp felülete
A'=4(r')2π=2234r2π<A.

Ha a folyamat elég gyors ahhoz, hogy a környezettel való hőcserére nincs idő, akkor a rendszer teljes energiája, vagyis az Eb belső és Ef felületi energia összege állandó:
Eb+EfE'b+E'f,
így
E'b-Eb=Ef-E'f,ΔEb=-ΔEf.
Felhasználva, hogy
E'b-Eb=cmΔT=cρVΔT=cρ8r3π3ΔT,
ahol c a fajhő és ρ a sűrűség, valamint
Ef-E'f=α(A-A')=α4r2π(2-223),
az adódik, hogy
ΔT=α4r2π(2-223)cρ8r3π/3=3α(2-223)2cρr.

A szükséges adatok: α=0,491Jm2; c=1381,71JkgK; ρ=13546kgm3; r=10-3m. Így ΔT=1,6210-5K, tehát a higany csak igen kis mértékben melegszik fel.
 

Megjegyzések: 1. A megoldás során a gravitációs mező hatását elhanyagoltuk. A folyamat így pl. űrhajóban lebegő (helyesebben a gravitációs mezőben az űrhajóval együtt szabadon eső) cseppekkel végzett kísérletnek felel meg. Amint azt Veres Gábor II. o. t. (Balassagyarmat, Balassi B. Gimn.) helyesen megjegyezte, asztalon fekvő cseppek esetén a cseppek belapulnak, egyesülés során a tömegközéppont magasságváltozását, így a gravitációs mező munkáját nem tudjuk, sőt mivel a lapult csepp felszíne nagyobb a gömb alakúénál, a felszínváltozást sem ismerjük pontosan, így a fenti számítást erre az esetre nem tudnánk elvégezni. A feladat a higanycsepp sugaráról beszél, így sugallja a gömb alakot és ezzel a világűrbéli körülményeket.
2. A termodinamika I. főtétele szerint a belső energia változása ΔEb=Q+W. Esetünkben Q=0, W=-p(V)ΔV; itt V megadható r függvényében, így W=-p(r)[V(r+Δr)-V(r)]. p(r)=2α/r a folyadékcsepp belsejében a környezethez képest uralkodó túlnyomás, az ún. görbületi nyomás. Ha így végezzük a számítást, a fentiekkel azonos eredményt kapunk. Ezt el is várjuk, hiszen ugyanannak az erőnek a munkáját írtuk fel kétféleképpen.
Egy gömb sugarát megnövelve megnő a felülete és térfogata is. A felület növelésekor az érintőleges irányú felületi erők ellenében
W=αΔA=α4π[(r+Δr)2-r2]=α4π2rΔr
munkát végzünk. Egy gömbfelszín-darabra összegezve e felületi erőket, eredőként egy középpont felé mutató erőt kapunk. Ez az erő tart egyensúlyt a görbületi nyomásból származó nyomóerővel. Így a végzett munka W=pΔV=(2α/r)4r2πΔr=α8πrΔr, mint az előbb.