Feladat: 2539. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Bakos Tamás ,  Czirók András ,  Egyedi Péter ,  Nagy Gyula ,  Nagy Judit ,  Pór Attila ,  Somlai Ákos ,  Szendrői Balázs ,  Újváry-Menyhárt Zoltán ,  Varga János ,  Varjú Katalin 
Füzet: 1992/január, 34 - 35. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Soros RLC-kör, Egyéb változó áram, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1991/január: 2539. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladatban szereplő áramkör egy rezgőkör (1. ábra), a kondenzátor feszültsége és az áramerősség szinuszosan változik, előbbi utóbbihoz képest egy negyed periódussal késik:

UC=U0+U0sin(ωt-π2),I=I0sinωt,ω=1LC.

 
 

1. ábra
 

A kondenzátor feszültsége (amíg be nem avatkozunk) a telep U0 feszültsége, mint egyensúlyi helyzet körül végzi rezgését, ennek amplitúdója U0, mert induláskor a kondenzátor töltetlen, a rajta lévő feszültség 0. A tekercsben akkora feszültség indukálódik, hogy UC+UL=U0 mindig teljesüljön. I0 nagyságát abból határozhatjuk meg, hogy a rezgés során az energia a kondenzátor és a tekercs között ide-oda közlekedik, mivel nincs ohmos veszteség:
12CU02=12LI02,
ebből
I0=CLU0.

 
 

2. ábra
 


Amikor az áramerősség az indulás után először nullává válik, akkor a kondenzátor feszültsége 2U0 (2. ábra).
Ha most felcseréljük az áramkörben a kondenzátor sarkait, akkor feszültsége -2U0 lesz, ami 3U0 eltérés az egyensúlyi helyzethez képest, így most egy 3U0 amplitúdójú rezgés kezdődik. Az áramerősség éppen irányt változtatott volna, ám a megfordított kondenzátor tovább hajtja az áramot az eredeti irányban. Az idő mérését újra 0-tól kezdve:
UC=U0+3U0sin(ωt-π2),I=3I0sinωt.

 
 

3. ábra
 


Az áram maximális értéke most 3I0=3C/LU0 lesz. A cserét mindig I=0-nál végezve mindig 2U0-lal növeljük a feszültségrezgés amplitúdóját, ezért a k-adik csere után
Imax=(2k+1)U0CL
lesz, az 1991. csere után pedig a maximális áram:
Imax=3983U0CL.

 

 Varga János (Pécs, Leöwey K. Gimn. III. o. t.)