Feladat: 2525. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Szappanos Gábor 
Füzet: 1991/október, 332. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hővezetés, Párolgás, forrás, lecsapódás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/december: 2525. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha elvégezzük a kísérletet, azt tapasztaljuk, hogy a 90C-os főzőlapon szétterül a vízcsepp, és nagyon rövid idő alatt elpárolog, míg a 190C-os lapon gömbbé ugrik össze, és viszonylag sokáig megmarad. Ezt a jelenséget kell megmagyaráznunk.
A 90C-os rezsón a víz (mivel nedvesítő folyadék) szétterül nagy felületen érintkezik a lappal, nagy felületen vesz fel energiát, és emiatt gyorsan párolog.
A 190C-os rezsóra ejtve a vízcseppet olyan gyors párolgás indul meg, hogy a vízcsepp és a rezsó között gőzréteg keletkezik, amely légpárnaként megemeli a cseppet (ezért futkározik olyan könnyen az a rezsón). A gőzrétegnek két hatása van:
- rossz hővezető, ezért lassítja az energiafelvételt a rezsó lapjáról;
- megszünteti a fém és a víz érintkezését, így a vízcsepp a felületi feszültség hatására gömbbé ugrik össze, sokkal kisebb lesz a felülete, mint szétterülve, és ezért sokkal kisebb felületen párolog.
Mindezek hatására a 90C-os rezsón párolog el hamarabb a vízcsepp.