A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. Ha elvégezzük a kísérletet, azt tapasztaljuk, hogy a C-os főzőlapon szétterül a vízcsepp, és nagyon rövid idő alatt elpárolog, míg a C-os lapon gömbbé ugrik össze, és viszonylag sokáig megmarad. Ezt a jelenséget kell megmagyaráznunk. A C-os rezsón a víz (mivel nedvesítő folyadék) szétterül nagy felületen érintkezik a lappal, nagy felületen vesz fel energiát, és emiatt gyorsan párolog. A C-os rezsóra ejtve a vízcseppet olyan gyors párolgás indul meg, hogy a vízcsepp és a rezsó között gőzréteg keletkezik, amely légpárnaként megemeli a cseppet (ezért futkározik olyan könnyen az a rezsón). A gőzrétegnek két hatása van: - rossz hővezető, ezért lassítja az energiafelvételt a rezsó lapjáról; - megszünteti a fém és a víz érintkezését, így a vízcsepp a felületi feszültség hatására gömbbé ugrik össze, sokkal kisebb lesz a felülete, mint szétterülve, és ezért sokkal kisebb felületen párolog. Mindezek hatására a C-os rezsón párolog el hamarabb a vízcsepp. |