Feladat: 2522. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1991/május, 236 - 237. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Stefan--Boltzmann-törvény, Űrszondák, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/november: 2522. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A műhold egy pontja akkor maximális hőmérsékletű, ha maximális a Nap sugárzásából ráeső rész és minimális az energialeadása. Eszerint a maximális hőmérsékletű pontban a műhold felülete merőleges a beeső sugárzásra, és az anyaga hőszigetelő.
Legyen a fenti kis felületdarab A nagyságú és r reflexióképességű. Az A felületre ekkor Pbe=IA(1-r) teljesítmény esik az I teljesítménysűrűségű napsugárzásból, amiben már szerepel a visszavert rész. I a Naptól való távolság négyzetével fordítottan arányos:

I=1400W/m2   (150/20)2  = 78750 W/m2.

Mivel hővezetés nincs, az A felületdarab csak elektromágneses sugárzás formájában tud energiát leadni. A Kirchhoff-törvény és a Stephan‐Boltzmann-törvény szerint a leadott teljesítmény

Pki=(1-r)AσT4,


ahol
σ=5,6710-8Wm-2K-4


a Stephan‐Boltzmann-állandó. Egyensúly esetén Pki=Pbe, ahonnan
Tmax=Iσ4.

A fenti I értékkel a műhold maximális hőmérsékletére Tmax=1086K1100K adódik. Ez a hőmérséklet többféle módon csökkenthető:
a) Ha az űrszonda anyaga hővezető, akkor a sugárzáson kívül a hővezetés is szállít energiát az A felületről, és a teljes szonda fog sugározni. Tökéletesen vezető anyag esetén az egész szonda egyenletes hőmérsékletű lesz. Ilyenkor az egész szondára eső teljesítményeket kell felírni. A fentiekhez hasonló gondolatmenettel: ha a szonda Abe keresztmetszetét fordítja a Nap felé, és a teljes felülete Aki, akkor
T=IσAbeAki4
lesz. Gömb alakú szonda esetén Abe/Aki=1/4, így T=770K. Abe/Aki tovább csökkenthető nagy hősugárzó lapok alkalmazásával, melyeket élükkel fordítanak a Nap felé, így Abe-t alig, Aki-t nagyon növelik.
A hővezetésnek ,,segíthetünk'', ha a szonda forog, mert ez is egyenletessé teszi a hőmérsékletet.
b) A fentiek szerint nem érdemes az egész szonda reflexióképességét növelni, azaz tükröző anyaggal bevonni, mivel r az egyensúlyi hőmérséklet képletéből kiesik. Érdemes lehet viszont a szonda Nap felé forduló részét valamilyen nagy visszaverőképességű anyagból készíteni, a hátsót pedig feketére festeni (r kicsi), mivel ilyenkor a Kirchhoff-törvény szerint a hátsó rész sugárzóképessége nagy lesz.
Megjegyzés. A gyakorlatban a Nap közelébe kerülő szondákat úgy védik a magas hőmérséklettől, hogy a sötét színű szonda elé jó hőszigetelő tartókkal tükröket tartanak, és alkalmaznak hősugárzó lapokat is.