Feladat: 2514. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Forgó Sándor ,  Szép János 
Füzet: 1991/május, 231 - 232. oldal  PDF file
Témakör(ök): Egyéb folyadék- és gázáramlás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/november: 2514. fizika feladat

Kapcsolószekrények portalanításához a porszívót ,,fordítva'' használják, így levegőt fújnak be a szekrénybe. Indokoljuk meg, miért hatékonyabb ez, mint a hagyományos porszívás!

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A kapcsolószekrények portalanításánál nem a por, a piszok összegyűjtése az elsődleges cél, hanem a szennyeződés eltávolítása azokról a felületekről, ahol az kárt vagy veszélyt okozhat. Az áramló levegő az apró áramköri elemek kis rései közé is behatol, így a legfontosabb helyekről távolítja el a szennyeződést. A módszer annál hatékonyabb, minél nagyobb sebességű levegőáramot tudunk biztosítani. A tapasztalat azt mutatja, hogy a fújásra állított porszívó jobban használható, mint szívó üzemmódban működő. Az előbbiek alapján tehát azt kell megmagyaráznunk, hogy miért áramlik erősebben a fújt, mint a szívott levegő.

 
 

1. ábra
 

 
 

2. ábra
 

Amikor a porszívóval fújunk, annak csövén a levegő egy határozott irányban áramlik ki, megtartva a csőbeli impulzusát (1. ábra), amikor viszont szívja a gép a levegőt, akkor a nyomáskülönbség hatására beáramló levegő a cső végénél minden irányból ‐ nagyjából gömbszimmetrikusan ‐ érkezik (2.ábra). Ha a motor teljesítményét a két esetben egyenlőnek tekintjük, akkor a csőben haladó levegőnek mindkét esetben ugyanakkora lesz az áramlási sebessége, a csövön kívül azonban a szívott levegő a fújtnál lassabb lesz, amint az az áramlásképeken látható.
 
 Forgó Sándor (Szolnok, Verseghy F. Gimn., I. o. t.) és
 Szép János (Szolnok, Verseghy F. Gimn., I. o. t.) dolgozata alapján