Feladat: 2508. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ábele Tamás 
Füzet: 1991/május, 228 - 229. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Arkhimédész törvénye, Egyéb úszás, Egyéb munka, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/október: 2508. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A fahasáb lenyomása közben a fahasábra a víz által kifejtett felhajtóerő és a fahasáb súlya közti különbséget kell ellensúlyoznunk. A hasáb súlya állandó, a felhajtóerő pedig a vízbe merülő rész magasságával arányos. Így tehát a nyomóerő arányos az elmozdulással mindaddig, amíg a hasáb teljesen el nem merül. Lineárisan változó erő esetén az átlagerő a kezdeti és a végső érték számtani közepe.

 
 

 
 

a) Ha a hasábot addig nyomjuk, míg a víz el nem lepi, az erő végig lineárisan növekszik. A két esetben (zárt, ill. nyitott csapállás) az erő nagysága mind a kezdeti, mind a végállapotban megegyezik, így az átlagerő is ugyanakkora, a munka szempontjából a megtett utak hosszúsága a döntő. Mivel zárt csap esetén a vízszint megemelkedése miatt a megtett út kisebb, ezért ebben az esetben nyitott csapállásnál több munkát végzünk, mint zártnál.
b) Most a megtett út ugyanakkora, ezért a munka nagyságának összehasonlításához az átlagos erőket kell összehasonlítanunk. Mivel zárt csap esetén rövidebb úton eljutunk addig, míg a hasáb teljesen elmerül (és innentől az erő állandó), ezért ekkor az átlagerő nagyobb, mint nyitott csapállásnál. Ezek szerint ebben az esetben zárt csapállásnál végzünk több munkát.
Azonnal látható a végeredmény, ha az erőt a megtett út függvényében ábrázoljuk és a végzett munkát a grafikon alatti terület nagyságából számítjuk ki.
 
 Ábele Tamás (Nagykanizsa, Dr. Mező F. Gimn., III. o. t.) dolgozata alapján