Feladat: 2507. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Fekete Tibor ,  Fekete Zsolt ,  Hajdú Péter ,  Szabó Julianna 
Füzet: 1991/május, 227 - 228. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Lineáris hőtágulás, Energia homogén gravitációs mezőben, Tömegközéppont helye, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/október: 2507. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A rendszer helyzeti energiájának megváltozása a tömegközéppontok elmozdulásától függ. α lineáris hőtágulási együttható esetén az a élű alsó kocka elmozdulása α(a/2)(T-T1), a felsőé αa(T-T1)+α(a/2)(T-T2), ahol T=(T1+T2)/2 a közös hőmérséklet a kiegyenlítődés után. A helyzeti energia megváltozása tehát

ΔE=mgαa2(T-T1)+mg[αa(T-T1)+αa2(T-T2)]=12mgαa(T2-T1),
ahol m egy kocka tömege.
A rendszer helyzeti energiája tehát nő, ha T2>T1, vagyis ha a felső kocka volt kezdetben melegebb, az alsó pedig a hidegebb. Ennek szemléletes magyarázata az, hogy a hőcsere során az alsó kocka kitágul, a felső pedig összehúzódik, de az alsó kocka tágulása nem csak a saját, hanem a másik test tömegközéppontját is megemeli, s emiatt az egész rendszer tömegközéppontja magasabbra kerül. Amennyiben T1>T2, akkor a szerepek megcserélődnek és a helyzeti energia csökken.
 
 Fekete Tibor (Bp., Eötvös József Gimn., II. o. t.) dolgozata alapján
 

Megjegyzés. A megoldás során elhanyagoltuk, hogy a kockák emeléséhez szükséges energiát a kockák hője fedezi, ha T2>T1, illetve, ha T2<T1, a felszabaduló helyzeti energia a kockákat melegíti. A hiba nagyságrendje: gαa/c, ahol c a kockák anyagának fajhője.