Feladat: 2490. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bakos Tamás ,  Borsos Ferenc ,  Csizmadia Péter ,  Daruka István ,  Egyedi Péter ,  Fedorcsák Péter ,  Igaz Péter ,  Janszky Imre ,  Kelemen Gábor ,  Nagy István ,  Nyilas Ágnes ,  Somlai Ákos 
Füzet: 1991/április, 181. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Fényképezőgép, A szem, Gömbhullám intenzitáscsökkenése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/május: 2490. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A tüzet azért érezzük melegebbnek, mert testünk elnyeli a tűz által kibocsátott hősugarak egy részét. Az egyéb hőterjedési módoknak ‐ hővezetés, meleg levegő mozgása ‐ emellet elhanyagolható szerepük van. Mivel a hősugarak gömbszerűen, minden irányba egyenletesen terjednek, intenzitásuk (időegység alatt egységnyi felületen átáramló energia) a távolsággal négyzetesen csökken: I1/r2. Tehát ha a tűzhöz közelebb lépünk, a hősugárzás nagyobb intenzitása miatt a tüzet melegebbnek érezzük.
A fénysugarakra ugyanez elmondható; ha pl. egy fotodiódával mérnénk a fényintenzitást, ki lehetne mérni a négyzetes csökkenést. Azonban mind a szemünk retináján, mind pedig a filmen fókuszálás után valódi kép keletkezik, úgyhogy minket inkább az ernyőre eső fény intenzitása érdekel. A vizuális fényesség a retina egy érzékelő sejtjére időegységenként érkező fényenergiával, míg a film feketedése a film egy fényérzékeny szemcséjére a teljes expozíció alatt érkező fényenergiával arányos. A tűzhöz kétszer közelebb menve az adott felületű lencse négyszer több fényenergiát gyüjt össze és képez le a retinára, illetve a filmre. A kép lineáris mérete ugyanekkor kétszeresére, felülete négyszeresére nő, tehát a kép felületi fényessége (fényenergia/időfelület) nem változik. Ezért látjuk a tüzet távolságtól függetlenül azonos fényességűnek, és tarthatjuk változatlanul az expozíciós viszonyokat. Megjegyzendő, hogy ,,pontszerű'' fényforrás esetén a kép fényessége már nem marad állandó.