Feladat: 2476. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Weiner Mihály 
Füzet: 1991/február, 91 - 92. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Folyadékok hőtágulása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/április: 2476. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megoldás. A térfogati hőtágulási együttható definíciója:

β(T)=1VdVdT,(1)
ahol V a vizsgált folyadék térfogata T hőmérsékleten, dV, ill. dT pedig a térfogat és a hőmérséklet kicsiny megváltozásai. β természetesen függ a hőmérséklettől. Ha β egy nagyobb hőmérséklet-tartományon jó közelítéssel állandó, akkor ott használhatjuk a megszokott
ΔV=βVΔT(2)
összefüggést.
Ismert, hogy a víz 4C-nál sűrűségmaximumot mutat, mivel a jég szabályosabb, nagyobb térigényű rácsszerkezete egyes szigetekben olvadás után is megmarad. Így adott tömegű víz térfogata 4C-on a legkisebb, a térfogat a víz melegítésével 0C-tól 4C-ig csökken, azután nő. Tehát (1) szerint 4C-on βvíz=0. (Azt, hogy β0, vagyis β olyan kicsi, hogy az adott mérési eljárással nem mérhető a nullától való eltérése, csak egy 4C körüli kicsiny hőmérséklet-intervallumban mondhatjuk.)
Más utat is választhatunk. Rétegezzünk egymásra V1 térfogatú, β1>0 hőtágulási együtthatójú, és V2 térfogatú, β2<0 hőtágulási együtthatójú, nem keveredő folyadékot. (Mivel a folyadékok nem keverednek, az eredő térfogatváltozás az egyes összetevők térfogatváltozásainak összege. β1 és β2 egy adott T0 hőmérsékleten vett értékek.) V1 és V2 megfelelő választásával elérhető, hogy kicsiny dT hőmérsékletváltozás hatására az eredő térfogatváltozás nulla legyen:

dV=dV1+dV2=β1V1dT+β2V2dT=0,ígyV1V2=-β2β1,


tehát T0 hőmérsékleten βeredő=0. (β0 itt is csak kis hőmérséklet-tartományban áll fenn β hőmérsékletfüggése miatt. Általában elmondhatjuk, hogy egy folyadéknál β<0 csak viszonylag szűk tartományon belül áll fenn, és ott β hőmérsékletfüggése jelentős.)
Keveredő folyadékokkal vigyázni kell: összeöntéskor térfogat kontrakció léphet fel, és a negatív β-t okozó térszerkezetet a másik komponens tönkreteheti.
 

 Weiner Mihály (Bp., Sziklai S. Ált. Isk., 7. o. t.) dolgozata alapján