Feladat: 2448. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Weiner Mihály 
Füzet: 1990/november, 422 - 423. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb merev test síkmozgások, Erőrendszer eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1990/január: 2448. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Használjunk a jégen csúszó kockával együttmozgó koordinátarendszert! Mivel súrlódás nincs, ez inerciarendszer, amelyhez képest a kocka nyugalomban van egészen addig a pillanatig, ameddig egy vízszintes irányú erővel meg nem kíséreljük felborítani. Vizsgáljuk most ezt a pillanatot!

 
 

Legyen az F vízszintes erő akkora, hogy a kocka még éppen ne boruljon fel (ld. ábra). Legyen F támadáspontjának magassága x, a kocka éle l. Ebben a határhelyzetben az alátámasztás által kifejtett N erő (amely függőleges, mivel nincs súrlódás, és N=G) a kocka A éle mentén oszlik el. A jégkocka a vizsgált pillanatban inerciarendszerünkben még éppen nyugalomban van, de minden pontjának van F/m gyorsulása (m a kocka tömege). Ezért a forgatónyomatékok egyensúlyát csak a tömegközépponton átmenő tengelyre szabad felírni (ld. Budó: Mechanika, 120. o.):
F(x-l2)-Nl2=0,(1)
ahonnan az F erő kritikus értéke
F0(x)=Nl2x-l=Gl2x-l.(2)
Ha F ennél nagyobb, a kocka felborul. Ha viszont kisebb, akkor a kocka nem borul fel, az alátámasztási erő úgy oszlik el a kocka alsó lapján, hogy az eredő forgatónyomaték zérus lesz. (2)-ből rögtön látható, hogy a szükséges erő x=l-nél a legkisebb:
F0=F0(l)=G=mg.(3)

Könnyű belátni, hogy ha a kocka borulni kezd, akkor állandó F erő mellett fel is borul. Ugyanis a holtpontig az F erő karja nő, az N erőé csökken, így a forgatónyomaték nő. A holtponton átbillenve a folyamat már az F erő nélkül is befejeződik.
 

Weiner Mihály (Bp., Sziklai S. Ált. Isk., 7. o. t.)

dolgozata alapján

 
Megjegyzés. Sok versenyző a tömegközépponton átmenő tengely helyett az A-tengelyre írta fel a forgatónyomatékok egyensúlyát. Ezt is meg lehet tenni, de ekkor inerciarendszer helyett a tömegközéppont vízszintes lapra vett vetületével együttmozgó, vagyis F/m gyorsulással rendelkező koordinátarendszert kell használni. (Az előbb használt rendszer és jelen rendszerünk az erő bekapcsolásának pillanatában azonos sebességű, és a kocka mindkét rendszerben nyugszik. A kettő között az a különbség, hogy a kockának az egyikben gyorsulása van, a másikban nincsen.) Mivel rendszerünk gyorsul, fel kell venni a tömegközéppontban egy fiktív, -ma=-F tehetetlenségi erőt (ld. Budó: Mechanika) (ld. 2. ábra).
 
 

Rendszerünkben az A tengely nyugszik, hozzá képest a tömegközéppont nyugszik és nincs gyorsulása, ezért az A-tengelyre föl szabad írni a forgatónyomatékok egyensúlyát (ld. Budó: Mechanika, 120. oldal):
Fx-Gl2-Fl2=0,(4)
amiből ismét (2) adódik.