Feladat: 2431. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Daruka István ,  Németh István 
Füzet: 1990/október, 329 - 330. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Rugalmas erő, Rezgőmozgás (Tömegpont mozgásegyenlete), Tapadó súrlódás, Csúszó súrlódás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/november: 2431. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A szalagra helyezett testre vízszintes irányban két erő hat, a rugóerő és a mozgó szalag mentén a súrlódási erő. Ez utóbbi lehet csúszási és tapadási, attól függően, hogy a test sebessége megegyezik a szalagéval, vagy nem.
Tegyük fel, hogy van a mozgásnak olyan szakasza, amelyben a test sebessége egyenlő a szalagéval. Ekkor tehát a test egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, a rá ható erőket az 1. ábra mutatja.

 
 

1. ábra
 

Mivel a test haladása közben a rugó egyre jobban megnyúlik, a testre ható rugóerő nő. Ennek ellensúlyozására a tapadási súrlódási erő is növekszik. Azonban ismert, hogy S nem haladhatja meg a μtapmg értéket. Az egyenletes mozgás tehát csak addig tart, amíg a rugóerő el nem éri a μtapmg értéket. Ekkor tehát a megnyúlás: x=μtapmg/D, így x=1 m. (A kitérés nullpontja a feszítetlen rugó vége.)
Ettől a pillanattól kezdve a test megcsúszik, és rá a szalag által állandó, μcsúszmg=5 N erő fog hatni. Ekkor tehát a test mozgásegyenlete:
mx¨=μcsúszmg-Dx.

A mozgásegyenlet megoldása ismert: egy olyan harmonikus rezgőmozgás, amelynek egyensúlyi helyzete y0=μcsúszmg/D-vel el van tolva nullához képest. Ekkor tehát a megoldás:
y(t)=Asin(ωt+φ),(1)v(t)=Aωcos(ωt+φ),(2)


ahol y-t az egyensúlyi helyzethez képest számítjuk, ω=D/m=10  s-1.
Legyen t=0, amikor a test megcsúszik. A és φ meghatározásához azt használjuk fel, hogy y(0) és v(0) ismert. A (2) egyenletet az (1) egyenlettel elosztva kapjuk, hogy
v(t)/y(t)=ωctg(ωt+φ).
A t=0 pillanatban v(0)=1 m/s, y(0)=0,5 m. Ezt behelyettesítve:
tgφ=0,5ω.
Az adatokat behelyettesítve és φ értékét (1)-be visszahelyettesítve kapjuk, hogy
φ=1,01(rad),A=0,59 m.


Ettől a ponttól tehát a harmonikus rezgőmozgást láthatjuk, amely egészen addig tart, amíg a test sebessége ismét 1 m/s lesz. Ekkor újra tapadni fog a szalagon, és egyenletesen mozog vele egészen az előbb meghatározott x=1 m-ig. Mivel a rezgés szimmetrikus az x=0,5 pontra, a tapadás az x=0 pontban következik be.
Meg kell még határozni az időviszonyokat. A harmonikus rezgés idejét a következőképp számíthatjuk ki. A kitérés maximális, ha
sin(ωt+φ)=1.
Ebből
t=(π/2-φ)/ω=0,177 s.
Ennyi idő eltelte után egy teljes félperiódus lezajlik, amelynek ideje π/ω=0,99 s, majd ismét 0,177 s múlva kezdődik az egyenletes mozgás, amelynek ideje 1 s. Ennek alapján a rezgőmozgás karakterisztikája a 2. ábrán látható.
 
 

2. ábra
 

A teljes rezgés periódusideje:
T=1 s+20,177 s+0,99 s2,35 s.

Külön kell tárgyalni azt az esetet, amikor nem lép fel tapadás. Ez akkor lehetséges, ha a szalag sebessége minden pillanatban nagyobb a testénél. Ekkor a testre állandóan F=μcsúszmg-Dx erő hat. Így a mozgása tisztán harmonikus, amelynek periódusideje:
T=2π/ω=1,99 s.
Ennek a mozgásnak a feltétele, hogy a rezgés amplitúdója ill. körfrekvenciája között fennálljon az Aω<c összefüggés. Ekkor
A<cm/D=0,32m,
tehát indításkor ennél jobban nem szabad kinyújtani a rugót.
 

Németh István (Bp., Fazekas M. Gyak. Gimn., IV. o. t.)