Feladat: 2406. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Szelid Veronika 
Füzet: 1990/január, 44 - 45. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes mozgás (Egyenes vonalú mozgások), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/szeptember: 2406. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A hajócsavar fordulatszámának állandósága azt jelenti, hogy a hajónak a vízhez képest állandó a sebessége, v. Jelöljük a folyó sebességét c-vel, a két fordulópont távolságát s-sel. A hajó parthoz viszonyított sebessége árral szemben v-c, sodrásirányban v+c. Feltesszük, hogy v>c, hiszen ellenkező esetben a hajó nem tud árral szemben haladni. Így a hajó felfelé sv-c, lefelé sv+c idő, összesen pedig

t=sv-c+sv+c=2svv2-c2
idő alatt teszi meg az utat. E tört számlálója állandó, így értéke akkor lesz minimális, ha nevezője maximális, azaz c=0. A hajó menetideje tehát álló vízben a rövidebb.
 

Szelíd Veronika (Győr, Németh L. J. Ált. Isk.)

 
Megjegyzés. Akkor is az álló vízen kisebb a menetidő, ha a hajó nem a folyás irányában halad, hanem például a folyó egyik partjáról a másik partra megy egyenes vonalban. Tegyük fel az egyszerűség kedvéért, hogy a folyó mindenhol ugyanazzal a c sebességgel mozog. Ekkor a hajónak kicsit szembe kell fordulnia az árral, hogy a v és c sebességvektorok eredője a kívánt irányba mutasson. A hajó a haladási irányban egy v-nél kisebb v' sebességgel halad, amit a víz egy c-nél kisebb c' sebességgel segít (1. ábra), vagy akadályoz (2. ábra). A hajó úgy viselkedik, mintha sebessége v' lenne, és egy c' sebességű folyón felfelé és lefelé kéne megtennie az s távolságot.
 
 

1. ábra
 

 
 

2. ábra
 

Most a t=2s2v'-(c')2v' kifejezést kell vizsgálnunk. Kisebb c esetén c' kisebb, v' pedig nagyobb lesz. Így az előbbi tört nevezője nő. Ismét arra az eredményre jutottunk, hogy c=0, vagyis állóvíz esetén a menetidő rövidebb.