Feladat: 2392. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1990/március, 129 - 130. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mozgás egymásra merőleges elektromos és mágneses mezőben, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/április: 2392. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vegyük fel az x, y, z jobbsodrású koordináta-rendszert úgy, hogy E y-irányú, B z-irányú legyen (1. ábra). Az elektronra két erő hat: a qE elektromos erő és a qv×B mágneses erő. E két erőnek kell kiegyenlítenie egymást.

 
 

1. ábra
 

Tudjuk, hogy az elektromos erő mindig E egyenesébe esik, így a mágneses erő szintén párhuzamos kell, hogy legyen E-vel (2. ábra). Mivel a mágneses erő merőleges az elektron sebességére, a sebességvektoroknak az E-re merőleges xz-síkban kell lennie. Így vy=0.
 
 

2. ábra
 

Az egyenesvonalú egyenletes mozgás feltétele:
qE+qv×B=0,
azaz
v×B=-E.
Mivel v, B és v×B jobbsodrású rendszert alkot, vx>0 esetén a mágneses erő iránya ellentétes lesz, mint az elektromos erőé. A két erő nagysága pedig akkor lesz egyenlő, ha E=vBsinα, ahol α a v és B vektorok szöge (3. ábra). Jól látható, hogy vsinα=vx, tehát E=vxB.
 
 

3. ábra
 

Így vx=E/B, vy=0 és vz határozatlan: értéke (a vektoriális szorzás miatt) nem befolyásolja sem a mágneses erő nagyságát, sem irányát. Tehát
v=E2B2+vz2.

Számítsuk ki vx-et:
vx=EB=6105 N/C0,2 T=6105 V/m0,2 Vs/m2=3106 m/s.
(Látható, hogy v nagysága megadható a v=E/(Bsinα) képlettel is.)
A szükséges gyorsítófeszültség
|q|U=12mv2
alapján
U=m2|q|v2,
hiszen a gyorsító tér munkája egyenlő az elektron által szerzett mozgási energiával. Ha speciálisan vz=0, azaz v=vx, akkor
U=m2|q|v2=25,6 V.
Minden más esetben nagyobb gyorsítófeszültség szükséges.
 

Megjegyzés. Ez a megoldás csak akkor helyes, ha vz nem túl nagy. Ha v a fénysebesség közelébe kerülne, akkor már relativisztikus hatásokat is figyelembe kellene venni. Ha azonban v abba a nagyságrendbe esik, ahová vx, ezek a hatások még jelentéktelenek.