Feladat: 2382. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Füzet: 1990/január, 38 - 39. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (tömegpont mozgásegyenletével kapcsolatos), Newton-féle gravitációs erő, Közegellenállás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/március: 2382. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ha a közegellenállást elhanyagoljuk, a két esési idő nyilván megegyezik. Esetünkben a közegellenállási erő kv2 nagyságú, ahol k a test alakjára, méretére és a közegre jellemző mennyiség, az erő iránya pedig ellentétes a test közeghez viszonyított sebességével.
Számítsuk ki mindkét esetben a függőleges irányú gyorsuláskomponenst a sebesség függőleges komponensének függvényében:
(1) álló autó:(2) mozgó autó:|ay(1)=g-kmvy2,MMMMMM   ay(2)=g-kmv2cosα=g-kmv2vyv=   (v=vy)g-kmvyv=g-kmvyvx2+vy2,(vy=vcosα)|

 
 

álló autó
 

 
 

mozgó autó
 


Mindkét esetben vy folyamatosan nő a becsapódásig. A kezdőpontot leszámítva (t=0-ban vy=0), bármely vy mellett ay(2)<ay(1) teljesül, azaz mozgó autó esetén vy görbe meredeksége kisebb. Ez azt jelenti, hogy a vy(2) görbe mindvégig a vy(1) görbe alatt marad.
 
 

Mivel a megtett út a görbe alatti terület számértékével egyenlő, jól látható, hogy álló autóból kiejtve hamarabb esik le a test.
 

Megjegyzés: Ha a közegellenállási erőtörvény Fk=kvn lenne, akkor a mozgásegyenlet: ay=g-kmvy(vx2+vy2)n-12 volna. Látható, hogy n=1 esetén az esés ideje azonos (lineáris közegellenállás pl. viszkózus folyadékban, a szuperpozíció miatt a két mozgás egymástól független), de n>1 esetén a tisztán függőleges mozgás rövidebb idejű.