Feladat: 2380. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Bakos Tamás ,  Csomai Zita ,  Gáspár András ,  Janszky Imre ,  Monori András ,  Szabó Zsuzsanna 
Füzet: 1990/január, 36 - 37. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kristályos anyagok, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/március: 2380. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladatnak végtelen sok megoldása van, azaz végtelen sok olyan paralelepipedon létezik, amelynek csúcsai atomok, és amelynek ismételt eltolásával a teljes rács felépíthető. Ezen paralelepipedonok mindegyikének a térfogata azonos, és megegyezik egy elemi kocka térfogatának a felével. Vizsgáljunk meg néhány lehetséges megoldást!

 
 

1. ábra
 

Az 1. ábra a rács egy tetszőleges atomját, valamint ennek 8 közelebbi és távolabbi szomszédját ábrázolja. Keressük meg azokat a paralelepipedonokat, amelyeknek egyik csúcsa az 1. ábrán ábrázolt középponti atom, és a paralelepipedon e csúcsból kiinduló 3 éle a 14 szomszédos atom valamelyikébe vezet. (A paralelepipedont egyértelműen meghatározza egy csúcsa és e csúcsból kiinduló 3 éle.) Aszerint, hogy a központi atomból a 8 legközelebbi szomszédhoz 1, 2 vagy 3 él vezet, háromféle különböző megoldást kapunk (2., 3. és 4. ábra).
 
 

2. ábra
 

 
 

3. ábra
 

 
 

4. ábra
 

Látható, hogy mindhárom paralelepipedon térfogata a32. Az is látható, hogy ha a kockarács minden kockájához az ábrán berajzolt két azonos állású paralelepipedont rendeljük, akkor az így kapott paralelepipedonok a feladat feltételének megfelelően, hézagmentesen kitöltik a teret.
E három megoldás ismeretében úgy juthatunk végtelen sok további megoldáshoz, hogy a paralelepipedonok szemközti lapjait egymáshoz képest eltoljuk úgy, hogy a köztük levő távolság ne változzék, és a paralelepipedon csúcsai újra atomoknál legyenek. Az eltolás során a paralelepipedon térfogata nem változik. Egy lehetséges eltolással kapott megoldást mutat az 5. ábra.
 
 

5. ábra