Feladat: 2374. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Hornig Rudolf 
Füzet: 1989/november, 425 - 426. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Mozgó elektromos töltésre ható erő (Lorentz-erő), Permittivitás (dielektromos állandó), Dielektromos polarizáció, Egyéb folyadék- és gázáramlás, Sikkondenzátor, Folyadékok mikroszerkezete, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1989/február: 2374. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Minden v sebességgel mozgó q töltésre F=qBv nagyságú Lorentz-erő hat, amelynek hatása olyan, mintha a folyadék egy E=Bv nagyságú sztatikus, homogén elektromos mezőben lenne. A folyadék polarizálódik, v sebességgel mozgó részecskéi Bvεr átlagos térerősséget éreznek. A csökkenést (Bv-ről Bvεr-re) az okozza, hogy a kondenzátorlemezek között levő anyagban a polarízáló mezővel ellentétes irányú, homogén elektromos mező alakul ki, amelynek nagysága Bv-Bvεr=Bvεr-1εr.
Ez szolgáltatja a kondenzátorlapok U=Bvdεr-1εr feszültségkülönbségét.

 

 Hornig Rudolf (Bp., Apáczai Csere J. Gyak. Gimn. IV. o. t.)
 

Megjegyzések.
1. A folyadékok többsége elektromos dipólusmomentummal rendelkező, semleges molekulákból áll. A Lorentz-erő a molekulákra forgatónyomatékot gyakorol, ami az eredetileg rendezetlen dipólusokat rendezi, a folyadékot polarizálja. A polarizáció a kondenzátor lemezein töltésmegosztást hoz létre, így lesz feszültségkülönbség a lemezek között.
Apoláros molekulákból álló folyadéknál a molekuláknak előbb az indukált dipólusmomentumuk alakul ki, utána az előző gondolatmenet érvényes.
Olvasztott sók, folyékony fémek esetén a folyadék ionokból és elektronokból áll. Ekkor polarizáció nincs, valóban töltésmozgás jön létre. A fenti megoldás mindhárom esetben érvényes, az anyagok különböző viselkedését a relatív dielektromos állandó különböző értéke jelzi. A harmadik esetben (sók, fémek) εr= így U=Bvd. Vákuumban εr=1, U=0.
 

 Hornig Rudolf (Bp., Apáczai Csere J. Gyak. Gimn. IV. o. t.)
 

2. Sokan a következőképpen érveltek: a töltésszétválás addig tart, míg a létrejövő elektromos tér egyensúlyt tart a Lorentz-erővel. Ez ezért hibás, mert az anyagban a részecskére az anyag szerkezetét fenntartani igyekvő, szintén elektromágneses természetű erő is hat. (A polarizáció "megnyújtja a töltéseket összetartó rugót''.) Ha ilyen nincs, pl, fémeknél, akkor az érvelés igaz: E=Bv és U=Bvd (ez az εr= eset).