Feladat: 2329. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Engelbrecht László ,  Keresztúri László ,  Kriston Klára ,  Nikl Ferenc ,  Székvölgyi Katalin ,  Tácsik Balázs ,  Tichy Eszter 
Füzet: 1989/április, 184 - 185. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tömegközéppont megmaradása, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/október: 2329. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A súrlódást elhanyagolhatjuk. Ekkor a két golyóból és a rugóból álló rendszerre nem hat külső erő, tehát a rendszer tömegközéppontja helyben marad. Mivel a két golyó egy egyenes mentén mozdult el, elegendő az egyenes mentén vizsgálni a tömegközéppont helyzetét. Határozzuk meg a két golyó kezdeti, majd a Δs1-gyel, ill. Δs2-vel megváltozott helyzetében a tömegközéppont helyét, amely a fentiek értelmében nem változott:

s1m1+s2m2m1+m2=(s1+Δs1)m1+(s2+Δs2)m2m1+m2.(1)
Innen azt kapjuk, hogy
Δs1m1+Δs2m2=0.(2)
Ebből az egyenletből kifejezhetjük a tömegek arányát:
m1m2=-Δs2Δs1(3)
(Δs1 és Δs2 ellentétes előjelű).
A (3) egyenletbe helyettesítve a két kísérlet adatait azt kapjuk, hogy a piros golyó kétszer olyan nehéz, mint a fehér, és tizenkétszer olyan nehéz, mint a zöld. Tehát a fehér golyó hatszor nehezebb a zöldnél.
 

 Engelbrecht László (Bp., Nagy L. Gimn., I. o. t.)
 dolgozata alapján
 

Megjegyzés. A rugó által kifejtett erő időben csökken, de nem egyenletesen. Így az általa létrehozott mozgás távol van az egyenletesen gyorsuló mozgástól. Mint láthattuk, a feladat megoldásához szükségtelen is minősíteni a golyó mozgását. Ha mégis ezt az utat választjuk, akkor az egyenes vonalú egyenletes mozgás áll legközelebb a tényleges folyamathoz, mindössze azt kell feltételezni, hogy a rugó erősségéhez képest a golyók könnyűek voltak, azaz a ,,gyorsítás idejét elhanyagolhatjuk'', ahogy ezt Kriston Klára is megállapította.
Megoldóink közül sokan gyorsuló mozgást feltételeztek, ők nem kaptak maximális pontszámot megoldásukra.