Feladat: 2324. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Buzás Edit 
Füzet: 1989/március, 136 - 138. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nagy kitérítés, Munkatétel, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/szeptember: 2324. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Az ideális fonálinga nehezékének sebessége mozgása során mind az irányát, mind a nagyságát változtatja; ennek megfelelően a gyorsulása a centripetális, valamint az érintőirányú komponensből tevődik össze. E két gyorsulás mindig merőleges egymásra. A pálya legalsó pontjában az érintőirányú gyorsulás nulla (nincs érintőirányban ható erő), így a feladatban megadott 2g gyorsulás a centripetális gyorsulás

2g=vmax2R,(1)
ahol R a fonál hossza. Az energiatétel felhasználásával kiszámolhatjuk a maximális kitérés magasságát (a pálya legalsó pontjában vesszük a helyzeti energiát zérusnak):
12mvmax2=mgh.(2)
Ebből (1) felhasználásával h=R, vagyis a fonálingát vízszintes helyzetből indítottuk. A nehezék sebessége a vízszintes helyzettől mért φ szögnél szintén az energiatételből határozható meg:
12mv2=mgRsinφ,
v2=2gRsinφ.(3)

A gyorsulásvektor abban a helyzetben lesz vízszintes, amikor a centripetális gyorsulás vektorával éppen a kitérés φ szögét zárja be (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

Ekkor:
tgφ=atacp.(4)
(3) felhasználásával
acp=v2R=2gsinφ,
míg
at=gcosφ.
Ezekkel
tg2φ=12.
A φ-re kapott megoldások közül csak a 0φ180 értékeknek van számunkra jelentése:
φ1=35,3,φ2=144,7.

A gyorsulásvektor ezekben a helyzetekben lesz vízszintes irányú. Ilyenkor
a=atsinφ=gtgφ=±2g.
(A negatív előjel azt jelzi, hogy φ2=144,7-nál a gyorsulás iránya éppen ellentétes a φ2=35,3-nál levővel.)
 
II. megoldás. Válasszunk olyan koordinátarendszert, amelyben a pozitív y irány függőlegesen lefelé, a pozitív x irány pedig vízszintesen balra mutat, és írjuk fel a gyorsulásvektor ilyen irányú komponenseit egy tetszőleges φ-vel jellemzett helyzetben:
ax=acpcosφ+atsinφ,(5)
ay=-acpsinφ+atcosφ.(6)
Ezekbe helyettesítve acp és at, kifejezéseit:
ax=32gsin2φ,(7)
ay=g2+32gcos2φ.(8)

Ez pedig egy kör paraméteres egyenlete. Ha tehát a vízszintes helyzetből elindított fonálinga nehezékének a φ szögtől függő gyorsulásvektorát nagyság és irány szerint közös kezdőpontból felrajzoljuk és azt a kezdőpontot koordinátarendszerünk origójának tekintjük, a vektor végpontja a (0,-g2) középpontú 32g sugarú körvonalon söpör végig (2. ábra). φ=0-nál a gyorsulás nagysága g és iránya függőlegesen lefelé mutat, míg φ=90-nál a gyorsulás nagysága 2g és iránya függőlegesen felfelé mutat.
 
 
2. ábra
 

A keresett vízszintes gyorsulás éppen az ABC derékszögű háromszög átfogójához tartozó magassága (2. ábra), így nagysága a magasságtétel alapján g és 2g mértani közepe, ±2g.
Az ehhez tartozó szöget a kör egyenletéből határozhatjuk meg: ay=0, ax=±2g=32gsin2φ. Az innen kapott megoldások: φ1=35,3 és φ2=144,7. (A 0φ180 tartományban 4 szögérték adódik, de ezek közül csak azok érdekesek, amelyeknél ay=0.)
 

 Buzás Edit (Miskolc, Herman O. Gimn., III. o. t.)
 dolgozata alapján
 

Megjegyzés: A II. megoldásnál ne felejtsük el, hogy a gyorsulásokra kapott (7) és (8) egyenletek csak a vízszintes helyzetből elengedett ideális fonálingára érvényesek.