Feladat: 2304. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Boda Imre 
Füzet: 1988/december, 473. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Megosztás, Föld mágneses tere, Iránytű, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/április: 2304. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az a) és b) esetben a dörzsölés hatására töltések halmozódnak fel, így az üvegrúd körül pozitív, a műanyag fésű körül negatív töltésektől származó sztatikus elektromos mező alakul ki.

 
 

Fémes vezetőkben elektromos mező hatására létrejön a megosztás jelensége, azaz pl. az üvegrúdon található "pozitív töltések'' a fémes vezetőből maguk felé vonzzák az elektronokat, ennek eredményeképpen a vezető másik oldalán elektron hiány, azaz pozitív töltéstöbblet lép fel (1. az ábrát). Mivel az ellentétes előjelű töltések vonzzák egymást, az iránytű ‐ bármelyik pólusához közelítve a pozitív töltésekkel ‐ az üvegrúd felé fordul. A fésű esetén ugyanezt tapasztalhatjuk.
Mágneses mezőbe helyezett vas tárgyak felmágneseződnek. Ez történik az öntöttvas radiátorral is, amely sokáig egy helyen rögzítve a Földet körülvevő mágneses mező hatására felmágneseződik. Mivel szélességi körünkön a Föld mágneses mezőjének számottevő függőleges komponense is van, illetve a földrajzi É-i pólus a mágneses D-i pólus, a radiátor alja É-i, teteje D-i mágnesességet mutat.
Így a radiátor alja az iránytű É-i pólusát taszítja, a D-it vonzza, a radiátor teteje pedig fordítva viselkedik.
 

 Boda Imre (Kaposvár, Táncsics M. Gimn., III. o. t.)