Feladat: 2294. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1989/február, 91 - 92. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Felületi töltéssűrűség, Elektromos fluxus (erővonalszám), Térerősség és erő, Sikkondenzátor, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1988/február: 2294. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Először számítsuk ki a lemezek között kialakuló elektromos tér erősségét! Legyen a Q1, illetve Q2 által külön-külön létrehozott elektromos térerősség E1, illetve E2. A vektorok iránya pozitív töltések esetén a lemezekre merőlegesen kifelé mutat. Sík lemezek közelében a tér jó közelítéssel homogén. (Eltekintünk a széleken fellépő erővonal torzulásoktól.)

 
 

Vegyük az ábrán látható zárt felületet (ΔA alapterületű hasábot), és alkalmazzuk erre a felületre a Gauss-törvényt. A hasáb alkotóján az elektromos fluxus zérus, mert a térerősség párhuzamos a felület síkjával. Csak a két alaplapon lesz járulék a fluxushoz, míg a felület által határolt térben a töltés nagysága Q1AΔA, és így
Q1ε0AΔA=2E1ΔA.
Innen
E1=Q12ε0A.(1)
Hasonlóan kiszámítható a 2. lemez által létrehozott, E2 nagyságú elektromos térerősség is:
E2=Q22ε0A.(2)

A lemezek közti térerősséget az egyes lemezek töltései által külön-külön keltett térerősségeknek a szuperpozíciója adja:
Ebent=Q1-Q22ε0A.(3)
(A vektor pozitív iránya az ábrán jobbra mutat.) Mivel a térerősség homogén a lemezek között, a síkkondenzátor feszültsége:
U=Ebentd=Q1-Q22ε0Ad.(4)

A lemezek között ható erőt általánosan úgy számíthatnánk ki, hogy felosztanánk az egyik lemezt azonos, ΔA nagyságú elemi darabkákra, amelyeken belül a másik lemez által létrehozott tér közel állandó; majd meghatároznánk az elemi darabkákra ható elemi erőket, és végül az összes ilyen elemi erőt összegeznénk. A jelen esetben ezek az "elemi erők'' azonos nagyságúak és irányúak, valamint ΔA-val arányosak. A tér homogenitása miatt:
ΔF=Q1AΔAE2.
Így ezek összege, a lemezek között ható erő:
F=ΔF=Q1E2AΔA=Q1E2=Q1Q22ε0A.(5)

Természetesen, ha az előző számításban felcserélnénk a két lemez szerepét (a 2. lemezre ható erőt számítanánk ki), akkor ugyanazt az eredményt kapnánk az erőre, ami abból is látható, hogy (5)-ben a végeredmény Q1-re és Q2-re szimmetrikus. Mindez összhangban van Newton III. törvényével.