Feladat: 2267. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Boncz András 
Füzet: 1988/december, 467 - 468. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Hidrosztatikai nyomás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/november: 2267. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat a) része a jól ismert hidrosztatikai paradoxon. Az edény fenéklapjára ható nyomás nem függ az edény alakjától, nagysága: p=hϱg.
Ha az edényben kétféle folyadék van, a nagyobb sűrűségű fog alul elhelyezkedni. Ekkor a nyomás az egyes folyadékoszlopokból származó nyomások összegeként számolható.
Tegyük fel, hogy az edényben kevesebb higany van, mint amennyi víz. Az A részben legyen higany, a B és C részben víz, s a C rész térfogata egyezzék meg az A részével (l. az ábrát). Így megfordításnál C-be higany, A-ba víz kerül, B-ben továbbra is víz marad.

 
 

Az A rész keresztmetszete nagyobb, mint a C részé, tehát a C csonkakúp magassága nagyobb: hC>hA, azaz hC-hA>0.
A nyomásváltozás:

Δp=p2-p1=(hCϱHg+hBϱVg+hAϱVg)--(hAϱHg+hBϱVg+hCϱVg)==(ϱH-ϱV)(hC-hA)g>0,


mivel ϱH-ϱV>0.
Ha edényünkben a higany és a víz arányát felcserélnénk, a B részben víz helyett higannyal kellene számolnunk, de mint látható, a B rész nem okoz nyomásváltozást. Ezért teljesen mindegy, hogy 25% higanyt és 75% vizet, vagy 75% higanyt és 25% vizet öntünk az edénybe.
Ha a B rész is két komponensből állna (ezt a higany részarányának növelésével elérhetjük), úgy a megfordításkor a B résztől is származna nyomásnövekedés.
Határesetben a B rész eltűnik, azaz akkor a legnagyobb a nyomáskülönbség, ha éppen ugyanannyi víz van az edényben, mint amennyi higany.
 

 Boncz András (Zalaegerszeg, Zrínyi M. Gimn., I. o. t.)