Feladat: 2263. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Wolkensdorfer Péter 
Füzet: 1988/október, 332 - 335. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Tökéletesen rugalmatlan ütközések, Tömegközéppont mozgása, Harmonikus rezgőmozgás, Függvények grafikus elemzése, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/október: 2263. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kezdetben a tömegközéppont is V sebességgel halad. A rugalmatlan ütközés következtében az ütköző test elveszti sebességét, a másik test mozgása az ütközés pillanatától kezdve harmonikus rezgőmozgás, amelynek frekvenciája f0=12πDm. A nyugalmi helyzet az a pont, ahol ez a test az ütközés pillanatában volt, vagyis a faltól L távolságra. Az energiamegmaradás értelmében

12mV2=12DA2,
ahonnan a rezgés amplitúdója:
A=VmD.
Ebből láthatjuk, hogy teljesülnie kell az L>VmD feltételnek, sőt, mivel a lineáris erőtörvény túl nagy összenyomás esetén érvényét veszti, további leírásunk csak az
LVmD(1)
feltétel esetén lesz érvényes.
A rezgőmozgást végző test kitérés‐idő függvénye
y=Asin[ω0(t-t0)],
ahol t0 az ütközés időpillanata, ω0=2πf0=Dm. A tömegközéppont x=L-y2 koordinátája így az
x=L2-V2mDsin[Dm(t-t0)](2)
függvény szerint változik, ahol x-et a faltól mérjük (1. ábra). A fallal nem érintkező test rezgőmozgásából egy fél periódus zajlik le, mert ezután a rugóban már húzóerő ébred, ami elrántja a másik testet a faltól. A fenti (2) képlet tehát a fallal való érintkezés időtartamára érvényes. Ez az időtartam:
πmD.(3)

 
 
1‐3 ábrák
 

t-t0>πmD esetén (az elválás után) a rendszerre már nem hat külső erő: a tömegközéppont az elválás pillanatától állandó V2 sebességgel távolodik a faltól (2. ábra folytonos vonallal jelölt görbéje).
A testek az elválás után a tömegközéppont körül rezegnek. A tömegközéppont a rugó közepénél található és állandó V/2 sebességgel mozog, vagyis mindkét test egy-egy L/2 hosszúságú rugón végez harmonikus rezgőmozgást. Az ideális rugó direkciós ereje arányos a nyugalmi hosszának reciprokával, ezért most D*=2D. A rezgés frekvenciája:
f=12πD*m=12π2Dm.(4)

A rendszernek két szabadsági foka van: a V/2 sebességű haladó mozgás és az f frekvenciájú rezgés. Az elsőre 122m(V2)2=mV24 energia jut. A tömegközépponttal együttmozgó koordinátarendszerből nézve a testek sebessége a nyugalmi helyzeten való áthaladáskor V2 és -V2, így a rezgési energia 212m(V2)2=mV24. A visszafelé haladó rendszer teljes energiája a tömegközépponti rendszerben mérhető energia és a "tömegközéppont mozgási energiájának'' összege:
mV24+mV24=mV22.
A rendszer tehát a haladó mozgásban és a rezgésben egyenlő energiát tárol.
A tömegközéppont helyének, valamint a tömegközéppont és a testek sebességének időfüggését az 1. és a 2. ábra mutatja. Az ütközés t0 időpillanatában a helyfüggvényben törés, a tömegközéppont és a fallal ütköző test sebességfüggvényében ugrás látható. Ez a rugalmatlan ütközésnek köszönhető, ami durva beavatkozás a rendszer "életébe''.
 
Wolkensdorfer Péter (Székesfehérvár, József A. Gimn., IV. o. t.)

 
Megjegyzések. 1. A megoldók körében meglehetős zavar uralkodott a szabadsági fok fogalmával kapcsolatban. Definíció szerint a szabadsági fok azon független koordináták száma, amivel a rendszer térbeli helyzete egyértelműen rögzíthető. Ezért a fentebb vizsgált rendszer szabadsági fokainak száma 2. A rendszer helyzetét rögzíthetjük a két test koordinátáinak megadásával, de úgy is eljárhatunk, hogy megadjuk a tömegközéppont és az egyik test helyzetét (a másik test helyzete ebből már következik, a tömegek adottak). Ez utóbbi módszerhez kötődik az a szóhasználat, hogy a rendszernek transzlációs és rezgési szabadsági foka van.
Általában egy n testet tartalmazó, egyenes mentén mozgó rugós rendszer rezgési szabadsági fokainak a száma n-1, hiszen n a teljes szabadsági fok és ebből 1 az egyenes mentén való közös haladó mozgást (tömegközéppont mozgása) jelenti. Hasonlóan lehet gondolkodni több dimenzióban is, ekkor a forgást is figyelembe kell venni.
Az energiatárolási képesség a statisztikus fizika egyenlő osztozkodás (ekvipartíció) tétele szerint kapcsolatban áll a rendszer szabadsági fokainak számával: minden olyan koordinátára és impulzusra, amely egy egyensúlyban lévő rendszer összenergiájának felírásában négyzetesen szerepel, egyenlő, 12kT átlagos energia jut. Ideális gáz esetén az energia csak a részecskék impulzusnégyzetétől függ, ezek száma pedig megegyezik a szabadsági fokok számával (impulzuskomponensekben gondolkodva). Viszont már a fenti rezgő rendszer esetén az energiakifejezésben szereplő négyzetes tagok száma nagyobb a rendszer szabadsági fokainak a számánál. A szabadsági fokok száma tehát nem feltétlenül egyezik meg az energiatárolási képességek számával: harmonikus rezgések esetén elterjedt szóhasználat szerint a rendszer energia felvevés szempontjából "két szabadsági foknak megfelelően'' viselkedik.
 
2. Tanulságos az energia faltól való elválás utáni megoszlásának időbeli változását nyomon követni (a fallal való érintkezés alatt a harmonikus rezgés szokásos képletei érvényesek ). Tömegközépponti rendszerből nézve a rugó nyújtatlan állapotában a testek sebessége -V2, illetve V2. A sebességek változását így itt a -V2cosωt, illetve a V2cosωt függvények írják le. A mozgási energia a nyugvó rendszerből nézve: (az időt az elválástól mérjük)
E1m=12m(V2-V2cosωt)2=mV28(1-cosωt)2,
E2m=12m(V2+V2cosωt)2=mV28(1+cosωt)2.
Ha a szabadsági fokokra jutó energiát akarjuk számolni, akkor ezekhez még hozzá kell adni az egyes testek helyzeti energiáit. A rugóban tárolt helyzeti energia mindkét testre 12(2D)x2, ahol x a test kitérése az egyensúlyi helyzetéhez képest, x=±V2ωsinωt. Az egyes szabadsági fokokra jutó energia így (ω2=2Dm):
E1=mV28(1-cosωt)2+12(2D)V24ω2sin2ωt=mV24(1-cosωt),
és hasonlóan:
E2=mV24(1+cosωt).
A kettő összege a teljes mV22 energia, időbeli átlaga mindkét esetben mV24 (cosωt időátlaga nulla). Az energiák ilyen számolása annak felel meg, amikor a rendszer helyzetét a két test koordinátájával adjuk meg. A 3. ábrán a mozgási energia időfüggését külön ábrázoltuk, a helyzeti energiákat pedig összeadva, mint "rugóenergiát'' rajzoltuk fel (Er=12D(2x)2=212(2D)x2=12DV2ω2sin2ωt). Amennyiben a rendszer helyzetét a tömegközéppont és az egyik test helyzetével rögzítjük, úgy a transzlációra az időben állandó 212m(V2)2=mV24 energia jut. A rezgés 14mV2 energiája a kinetikus és a potenciális energiából tevődik össze. A testek kinetikus energiája külön-külön az 12m(V2cosωt)2 függvénnyel írható le, ennek időátlaga mV216. Az összes potenciális energia (rugóenergia) az 14mV2sin2ωt függvény szerint változik, időátlaga mV28.
 
3. Amennyiben az (1) feltétel nem teljesül, csak numerikus módszerekkel, lépésről lépésre tudjuk a jelenséget követni.
 
4. A rendszer egy kétatomos molekula legegyszerűbb modelljének tekinthető.