Feladat: 2260. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Komorowicz Erzsébet ,  Sülye Károly 
Füzet: 1988/szeptember, 276 - 277. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nyomóerő, kötélerő, Egyenletesen változó mozgás (Tömegpont mozgásegyenelete), Szakítószilárdság, Összetartó erők eredője, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/október: 2260. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ábrán berajzoltuk a csigára ható erőket. Vegyük fel úgy a koordináta-rendszert, hogy az y tengely a K2 erő irányába mutasson; ekkor K2-nek nincs x irányú komponense.

 
 

Az x irányú erőkomponensekre felírva az erők egyensúlyának feltételét:
K1cos5=Fcos10+Fcos40;F=K1cos5cos10+cos40.


Fejezzük ki a 60 kg-os test gyorsulását az F kötélerővel! A mozgásegyenlet:
F-mg=ma,
így
a=K1cos5m(cos10+cos40)-g.
Látható, hogy ha a-t növeljük, akkor a K1 is nő, tehát a gyorsulás maximális értékét akkor kapjuk, ha K1 helyébe a megengedhető legnagyobb erőt helyettesítjük. Numerikusan a=1,19m/s2.
 

Sülye Károly (Törökszentmiklós, Bercsényi M. Gimn., III. o. t.)
dolgozata alapján
 

Megjegyzés. Könnyen belátható, hogy K1 és K2 iránya az ábra szerinti, mert ha azok egyike, vagy mindkettő ellentétes irányú lenne, a csiga nem maradna egyensúlyban. A megoldás során feltettük, hogy a rudakban fellépő erők rúdirányúak. Ez akkor igaz, ha a rudak a falhoz csuklósan kapcsolódnak. A feladat kitűzésekor ez sem a szövegből, sem a rajzból nem derült ki, de merev rögzítés esetén a feladat határozatlanná válna. A megoldók közül Komorowicz Erzsébet (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn., III. o. t.) adott becslést erre az esetre.