Feladat: 2251. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Csáki Csaba ,  Czakó Ferenc ,  Derényi Imre ,  Láng András ,  László Ákos ,  Lévay Ákos ,  Pásztor Gábor ,  Szekeres Mária ,  Wiandt Tamás 
Füzet: 1988/november, 413 - 415. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Munkatétel, energiamegmaradás pontrendszerekre, A perdületmegmaradás törvénye, Impulzusváltozás törvénye (Pontrendszer impulzusa), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/szeptember: 2251. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Kövessük végig képzeletben, hogy miként zajlik le a kérdéses ‐ meglehetősen összetett és bonyolult ‐ folyamat. Az érdekesebb helyzetekről készítsünk ábrát is!
a) Ha óvatosan ráhelyeznénk az m1 tömegű testet a rugóra, akkor az Δx=m1g/D hossznyival összenyomódna a nyújtatlan (n) hosszához képest. A rugó ekkor K=m1g erőt fejtene ki mindkét végén. Az emelőre a végein Mg, illetve (m1+m2)g nagyságú erő hatna, a forgástengelynél pedig egy megfelelő nagyságú F erő tartana egyensúlyt velük. Mivel az emelő ebben a helyzetben egyensúlyban lenne, a forgatónyomatékok egyensúlya is fenn kell álljon (1. ábra):

(m1+m2)gr=MgR.(1)

 
 
1. ábra
 

Ha a rugót jobban összenyomjuk, minta fentebb tárgyalt egyensúlyi helyzet, (e), akkor az általa kifejtett erő meghaladja az m1g értéket, és az emelő egyensúlya megbomlik. Ilyenkor az m2 tömeg süllyedni kezd, az M tömegű test pedig fölfelé gyorsul. Az egyensúlyi helyzetnél hosszabb rugó esetén a helyzet éppen fordított: az M tömegű test lefelé gyorsul (illetve kezdetben az alátámasztás miatt egyensúlyban van).
b) Vizsgáljuk ezek után az ütközés egyes fázisait! Az m1 tömegű testet h magasságból leejtve az
v0=2gh(2)
sebességgel csapódik a rugó végének (2. ábra).
 
 
2. ábra
 

A rugó ekkor még feszültségmentes, majd ahogy az m1 tömegű test lefelé mozog, egyre nagyobb erő ébred benne. Az a) pontban leírtak értelmében az emelő mindaddig nyugalomban marad, míg a rugóerő el nem éri az m1g értéket, vagyis amíg a lefelé mozgó (m1 tömegű) test át nem halad az (e)-vel jelzett egyensúlyi helyzeten.
c) Az egyensúlyi helyzeten való áthaladtakor az m1 tömegű test sebessége v1, melynek nagyságát az energia-tételből számíthatjuk ki (3. ábra):
 
 
3. ábra
 

12m1v02+m1gm1gD=12m1v12+12D(m1gD)2,(3)
ahonnan
v1=v02+m1g2D.(4)

Ebben a pillanatban az emelő megmozdul, és egyre növekvő szöggyorsulással forogni kezd. A támaszték a továbbiakban nem játszik szerepet, ezért a rajzon föl se tüntetjük.
d) A rugó maximálisan összenyomott állapotában (4. ábra) és még a továbbiakban is az emelő szögsebessége egyre nő, egészen addig, míg az m1 tömegű test ismét át nem halad az egyensúlyi helyzetnek megfelelő (e) vonalon (5. ábra). Feltételezzük, hogy a rugó elég ,,kemény'', emiatt az egész folyamat nagyon gyorsan megy végbe és az emelő szögelfordulása nagyon kicsi. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy elhanyagolhatjuk az emelő végpontjainak elmozdulását a 3. és az 5. ábrán látható állapotok közötti időben.
 
 
4. ábra
 

 
 
5. ábra
 

Amikor az m1 tömeg áthalad az egyensúlyi helyzeten, az emelő valamekkora ω szögsebességgel, az M tömegű test pedig Rω függőleges sebességgel rendelkezik. Mivel a továbbiakban az M tömeg már lefelé fog gyorsulni, sebessége egyre csökken, így a keresett legnagyobb függőleges sebesség éppen Rω.
Jelöljük az m1 tömegű test maximális sebességét v2-vel, s alkalmazzuk az emelőn levő testek tehetetlenségi nyomatékára a Θ=m2r2+MR2 jelölést. A v1 és a v2 sebességgel jelölt állapotokra (3. és 5. ábra) felírhatjuk az energia és a perdület megmaradásának törvényét. A helyzeti energia változását a folyamat gyorsasága miatt elhanyagoljuk, így

12m1v12=12m1v22+12Θω2,(5)m1r(v1+v2)=Θω,(6)


ahonnan
v2=Θ-m1r2Θ+m1r2v1
és
ω=2m1rv1Θ+m1r2.(7)

Az M tömegű test sebessége
V=Rω=2m1v1(m1+m2)rR+MRr,(8)
ennek keressük a maximumát különböző r, R és M esetén. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy ezek a paraméterek nem függetlenek egymástól, hiszen fenn kell állni az (1) egyenlőségnek is. Ebből M-t kifejezve és (8)-ba helyettesítve
V=2m1v1(m1+m2)(1+rR)(9)
adódik. Ez a kifejezés akkor maximális, ha a nevező minimális, az pedig az r/R0, vagy másképpen írva R határesetben teljesülne. Azt kaptuk tehát, hogy semmilyen véges r/R aránynál nem lehet az M tömegű test függőleges "lendülésének'' maximuma. A V sebességre csupán egy felső korlátot adhatunk: értéke tetszőlegesen nagy R esetén is biztosan kisebb, mint
Vmax=2m1m1+m2v1.

(Czakó Ferenc)

 

II. megoldás. Vizsgáljuk a mozgást az egyensúlyi helyzeten való áthaladás pillanatától (3. ábra). Az ütközés első fázisának végén az m1 és az m2 tömegű test egy pillanatig egyenlő c sebességgel mozog. Jelöljük F(t)-vel a pillanatról pillanatra változó nagyságú rugóerőt, és írjuk fel a forgómozgás alapegyenletét, valamint a lendületváltozás tételét:

m2gr+F(t)r-MgR=Θβ,(10)[m1g-F(t)]Δt=m1(c-v1).(11)



(β az emelő szöggyorsulását jelöli.) Összegezzük (10)-t az első fázis t1 idejére:
(m2r-MR)gΔt+rF(t)Δt=Θω=Θcr.(12)

(11) és (12) összevetéséből
(m2g-MgRr+m1g)t1=m1(c-v1)+Θcr2.

Az egyensúly (1) feltétele miatt a bal oldal nulla, így
c=v11+Θmr2.(13)

Az ütközés második fázisára is felírhatjuk a hasonló egyenleteket, a forgás egyenletét mindjárt összegzett alakban:
(m2gr-MgR)t2+F(t)rΔt=Θ(ω-ω').(14)

Kihasználva, hogy egy ideális rugónál t1=t2, (14)-ből és (11)-ből, valamint az (1) egyensúlyi feltételből az M tömegű test sebességére
V=Rω=2m1v1Rr(m1+m2)r2+MR2
adódik. A diszkusszió további része megyezik az I. megoldáséval.
(Wiedemann László)