Feladat: 2234. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Rékasi János 
Füzet: 1988/október, 330 - 331. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Felhajtóerő, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/május: 2234. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nem marad fenn az egyensúly. A mérleg az alumínium és az ólom levegőben, mint gázban, mért súlyát mutatja, és ez Arkhimédesz törvénye szerint mindig kisebb a test vákuumban mérhető súlyánál. Tehát az első esetben a mérleg által érzékelt G súlyerő:

GPb=mPbg-VPbϱlevg,GAl=mAlg-VAlϱlevg.



Mivel GPb=GAl, a két test tömegkülönbsége:
mAl-mPb=(VAl-VPb)ϱlev,
azaz mAl>mPb, mert ϱAl<ϱPb (ϱAl2,7g/cm3, ϱPb11,3g/cm3), és így azonos tömegű ólom és alumínium esetén az alumínium térfogata nagyobb. Ha egyforma burákat használunk, a mérleg két oldalára azonos nagyságú felhajtóerő hat. A levegő kiszivattyúzása után:

G'Pb=mPbg+mburag-Ffelh,G'Al=mAlg+mburag-Ffelh.



Mivel mAl>mPb, az a serpenyő fog lesüllyedni, amelyikben az alumínium van.
Ugyanerre az eredményre másik úton is eljuthatunk: Az egyensúlyban lévő serpenyőket egyforma burákkal letakarjuk; ekkor az egyensúly még megmarad. Az azonos térfogat miatt mind a két serpenyőre (és burára) ugyanakkora felhajtó erő hat. Ezután mindkét bura alól kiszivattyúzzuk a levegőt. Ekkor a serpenyők könnyebbek lesznek, mivel a levegőnek is van súlya. Az ólom burája alól azonban több levegőt szívtunk ki, mint a másik alól, hiszen a kisebb térfogatú ólom mellé több levegő fért a búra alá. Tehát az a serpenyő, amelyben az ólom van, felemelkedik, a másik lesüllyed.
 

 Rékasi János (Gyöngyös, Berze Nagy J. Gimn., I. o. t.)