Feladat: 2227. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Csordás Zoltán Mihály ,  Hidvégi Zoltán ,  Károlyi Antal ,  Késmárki Szabolcs ,  Péter István ,  Siklér Ferenc ,  Tóth Ildikó ,  Wekszli Mária 
Füzet: 1988/november, 411. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Felületi feszültségből származó energia, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/április: 2227. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

α felületi feszültségű A felületű dupla felszínű folyadékhártya potenciális energiája: Wpot=2αA.

 
 

A kisebbik négyzet oldalát x-szel jelölve, az elrendezés kezdeti potenciális energiája meghatározható, és a következő alakra rendezhető:

W=2α2[x2+(b-x)2]+2α12x(b-x)=(1)=4(α2-α1)(x-b2)2+b2(α1+α2).



Ha α1>α2, akkor a négyzetes tag együtthatója negatív, azaz a potenciális energia x függvényében egy fordított parabola. Ez azt jelenti, hogy az x=b2 értéknél ‐ azaz, ha pontosan középre tesszük a keretet ‐ instabil egyensúlyi helyzetet teremtünk. Egyébként a keret egyre gyorsul, amíg teljesen az α2 felületi feszültségű folyadék tölti ki, majd elhagyja a két drótszálat és egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez (vagy vízszintes hajítást). A sebességet az energiamegmaradás törvénye alapján határozhatjuk meg:
v=4(α1-α2)(b-x)xm.

Ha α1<α2, akkor a négyzet x=b/2 helyzete a vizsgált átló irányú elmozdulásokra nézve stabil. Az olyan oldalirányú elmozdulások és elfordulások azonban, amelyek növelik a kisebb α1 felületi feszültségű rész területét, csökkentik a felületi energiát. Így a keret ilyenkor a másik átló irányába mozdul el, illetve elfordul.
 
Csordás Zoltán Mihály (Esztergom, Dobó K. Gimn., II. o. t.)
dolgozata alapján