Feladat: 2208. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Debreczeni Tamás 
Füzet: 1988/február, 88 - 89. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb áramkörök, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/március: 2208. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A feladat szövegéből nem derül ki egyértelműen, hogy milyen típusú kapcsolót működtetnek az egyes nyomógombok. Tegyük fel, hogy olyan (három érintkezős) kapcsolóink vannak, melyeket úgy is be lehet kötni, hogy a gomb lenyomásakor záródjék az áramkör, de úgy is, hogy nyíljék a kör. Ekkor, ha az 1, 2 és 5 jelzésű kapcsolót "záró'', a többit pedig "nyitó'' módon kötjük be és mindegyiküket sorbakapcsoljuk, nyilván csak a megadott kombinációban lesz zárt az áramkör (1. ábra).

 
 
1. ábra
 

Ha mindegyik kapcsoló olyan, hogy csak két érintkezője van és ezek a gomb lenyomásakor zárulnak, akkor másképp kell eljárnunk. Kössük sorba a lámpával és a teleppel az 1, 2 és 5 kapcsolót! Ez a kapcsolás azt már "tudja'', hogy ezen három gomb egyidejű megnyomása szükséges a lámpa működtetéséhez; most már csak azt kellene biztosítanunk, hogy a másik három nyomógomb bármelyikének megnyomására a lámpa elaludjék. Kössük a 3, 4 és 6 jelű kapcsolókat párhuzamosan a teleppel, és nézzük meg, mi történik, ha bármelyiküket megnyomjuk! Mivel a vezetékek és a zárt kapcsoló ellenállása ─ a lámpa és a telep ellenállásához képest ─ gyakorlatilag nullának vehető, az áram teljes egészében a zárt kapcsolón fog keresztülfolyni, a lámpa nem világít (2.a ábra). Ha viszont a feladat szövegében leírt kombinációban nyomjuk meg a gombokat, akkor (és csak akkor) a lámpa kigyullad (2.b ábra).
 
 
2.a ábra
 

 
 
2.b ábra
 

 Debreczeni Tamás (Pécs, Testvérvárosok terei Ált. Isk., 8. o. t.)
 

Megjegyzés: A 2.a ábrán látható kapcsolásban a feszültségforrással párhuzamosan kapcsolt zárkapcsolón nagyon nagy áram folyik keresztül. Ez a telepet igen gyorsan kimeríti, ha pedig hálózati feszültséggel működtetjük a rendszert, a "rövidzár'' miatt a biztosíték fog kiolvadni, vagy "levágni''.