Feladat: 2205. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1988/október, 329. oldal  PDF file
Témakör(ök): Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Megosztás, Űrszondák, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/február: 2205. fizika feladat

Fém űrhajóval szeretnénk leszállni egy olyan bolygón, amely igen magas potenciálú a Földhöz képest. Veszélyes-e ez a vállalkozás?

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az űrhajó nem a potenciált, hanem az elektromos térerősséget érzékeli, ez hoz létre benne elektromos megosztást. Ha a bolygó nagyon nagy potenciálja abból származik, hogy a bolygóközi térben van egy gyenge elektromos mező, és a bolygó nagyon nagy távolságban van tőlünk, vagy ha onnan ered a nagy potenciál, hogy a bolygónak nagyon nagy töltése van, de a mérete is nagyon nagy az űrhajóhoz képest, s így a felszínén a térerősség kicsi, akkor a bolygó megközelítése egyáltalán nem veszélyes. Akkor sem történik semmi szokatlan, amikor az űrhajó ajtaját kinyitják és az űrhajósok kilépnek a bolygóra. A potenciál nem valamilyen megmaradó mennyiség, amit az űrhajó magával vinne a Földről, hanem a töltött testek munkavégzőképessége, ami helyről helyre változik.
Érvelésünk még akkor is érvényben maradna, ha az űrhajónak lenne eredő elektromos töltése. Ilyenkor a hajtóműve ‐ a töltés előjelétől függően ‐ több, vagy kevesebb munkát kellene végezzen, mint a semleges űrhajó esetében, de mire megérkezne az űrhajó a bolygóra, a potenciálja éppen akkora lenne, mint a bolygóé, tehát elektromos kisülés, vagy egyéb drámai jelenség nem játszódna le.