Feladat: 2196. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kiss Katalin ,  Ladányi József 
Füzet: 1987/december, 477. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyenletes körmozgás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/február: 2196. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. Ha a kerékpárosok a pálya átellenes pontjaiban tartózkodnak, akkor a közöttük levő útkülönbség (Δs) ‐ a pálya mentén mérve ‐ 70 m. Mivel az előzés pillanatában ugyanabból a pontból indulnak, és a sebességeik között a különbség Δv=2m/s, így t=sΔv, azaz 35 másodperc múlva lesznek először a pálya átellenes pontjaiban.
A lassúbb versenyző 20 másodpercenként halad át az A ponton. A gyorsabb versenyző 140m2m/s=70 másodpercenként éri utol a társát. Így mindketten újra az A pontban először 20 és 70 legkisebb közös többszöröse, vagyis 140 másodperc múlva lesznek.

 

II. megoldás. (A feladat második részére). Tegyük fel, hogy t idő múlva bizonyos számú (m ill. n) kör megtétele után a kerékpárosok először érkeznek egyszerre az A pontba. Ekkor
t=m1409=n1407,
azaz
m=97n,
ahol m,n egész számok. Ennek a legkisebb megoldása az m=9 és n=7, azaz visszahelyettesítve, eddig a helyzetig összesen 140 másodperc telt el.

 

Megjegyzés. A hiányos megoldást beküldők többsége úgy gondolta, hogy amikor újra az A pontban találkoznak a kerékpárosok, akkor közöttük az útkülönbség 140 m. Ebből 70 s (hibás eredmény) következik. Ennyi idő múlva a kerékpárosok bár tényleg találkoznak, de nem a feladat kitűzésében szereplő A pontban!