Feladat: 2194. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Füzet: 1987/december, 473 - 476. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb merev test síkmozgások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/január: 2194. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1. ábrán feltüntettük a vízszintessel α szöget bezáró rúdra, valamint a vízszintesen csúszó tömegpontra ható erőket. A rúd tömegközéppontja egy l=L2 sugarú, A középpontú körpályán mozog.

 
 
1. ábra
 

Jelöljük a tömegközéppont A körüli pillanatnyi szögsebességét ω1 -gyel és a rúdnak a tömegközéppontja körüli szöggyorsulását β1 -gyel! A szögsebessége a tömegközéppontja körül ugyancsak ω1.
Írjuk fel a rúd mozgásegyenleteit! A tömegközéppont gyorsulása és az erők közti kapcsolat:
K-F=m(lβ1sinα-lω12cosα),(1)
mg-N=(lω12sinα+lβ1cosα),(2)
ugyanis a tömegközéppont gyorsulása az lβ1 érintőleges és az lω12 centripetális gyorsulás eredője.
A vízszintesen mozgó tömegpontra ugyancsak F nagyságú erő hat, s ha a gyorsulását a-val jelöljük, akkor a mozgásegyenlete
F=ma.(3)
A rúd forgását meghatározó egyenlet
θβ1=Nlcosα-(K+F)sinα,(4)
ahol
θ=112m(2l)2=13ml2
a rúd tehetetlenségi nyomatéka a tömegközéppontjára vonatkoztatva.
Mivel a rúd alsó vége érintkezik az m tömegű tömegponttal, ennek a pontnak a vízszintes irányú sebessége és a gyorsulása meg kell egyezzék a tömegpont sebességével és gyorsulásával. A rúd alsó végpontjának vízszintes irányú sebessége a tömegközéppont lω1 sebességének lω1sinα vízszintes összetevőjéből és a forgómozgásból származó lω1 kerületi sebesség megfelelő vetületéből tehető össze:
v=2lω1sinα.(5)
Hasonló módon kaphatjuk meg, hogy a rúd alsó végének, s ezzel együtt a tömegpontnak a gyorsulása
a=2l(β1sinα-ω12cosα).(6)
(Az (5) és (6) egyenleteket a differenciálszámítás segítségével is megkaphatjuk, ha képezzük a tömegpont helyét megadó x=2lcosα függvénynek az idő szerinti első, illetve második deriváltját. Figyelem: Δα/Δt=-ω1!)
Használjuk fel a mechanikai energia megmaradásának törvényét is! A helyzeti energia nulla szintjét a talajszinten rögzítve:
mgl=1243ml2ω12+12m(2lω1sinα)2+mglsinα.(7)
A fenti egyenlet jobb oldalának első tagja a rúd teljes mozgási energiája, a második tag pedig a tömegpont energiája.
Az (1)‐(7) egyenletrendszer segítségével tetszőleges α szögre kiszámíthatjuk az F, K, N erőket, valamint a v, a, ω1 és β1 mennyiségeket. Ez a megoldás azonban nem alkalmas a rendszer mozgásának teljes leírására, hanem csak addig érvényes, amíg az F, K és N erők mindegyike pozitív. (Negatív erő húzásnak felelne meg, s erre sem a fal, sem pedig a talaj nem képes!)
Az (1), (3) és (6) egyenleteket összevetve leolvashatjuk, hogy minden pillanatban fennáll a
K=32F
összefüggés, ami azt jelenti, hogy ha valamikor megszűnik a rúd és a fal közti nyomóerő, ugyanabban a pillanatban a rúd és a tömegpont közötti erő is nullává válik. (Részletesebb diszkusszió azt mutatja, hogy N a mozgás során mindvégig pozitív marad, vagyis a rúd alsó vége nem emelkedik fel a talajról.)
 
Határozzuk meg, hogy a rúd milyen helyzeténél válhat K és F nullává! Az (1)-(7) egyenletekből N, ω1, β1, v és a kiküszöbölése után végül α-ra kapunk egy egyenletet:
3sin3α+3sinα-2=0.(8)
Ezt az egyenletet próbálgatással, vagy grafikusan megoldva az α0 gyökre
sinα0=0,523azazα0=31,6
adódik. Ennél a szögnél a rúd elválik a függőleges faltól, s a tömegpont is elszakad a rúdtól. Mivel a továbbiakban vízszintes irányú erők nem hatnak, mindkét test megtartja az elszakadás pillanatához tartozó vízszintes irányú sebességét (a rúdnál ez természetesen a tömegközéppontra vonatkozik). Elvileg elképzelhető lenne, hogy egy későbbi időpontban a rúd felső vége nekiütközik a falnak, vagy az alsó vége utoléri a tömegpontot, de a részletesebb vizsgálat azt mutatja, hogy ezek egyike sem következik be. Az egyenletrendszer megoldásából a numerikus adatok behelyettesítése után v=2,05m/s érték adódik; ekkora sebességgel távozik jobb felé a kis test.
 
 
2. ábra
 

A rúd további mozgását a 2. ábrán látható erők szabják meg. A rúd szöggyorsulását βII -vel, tömegközéppontjának függőleges gyorsulását pedig aII -vel jelölve a mozgásegyenletek:
mg-N=maII,(9)
Nlcosα=θβII,(10)
s ehhez járul még egy kényszerfeltétel, amelyik azt fejezi ki, hogy a rúd alsó végpontjának függőleges gyorsulása nulla:
aII=lβIIcosα+lωII2sinα.(11)
A rúd szögsebességét ismét az energia-tétel segítségével számíthatjuk ki:
mglsinα+12(13ml2)ωII2+12m(lωIIcosα)2=(12)=mglsinα0+12(13ml2)ω02+12m(lω0cosα0)2.


A bal oldal első tagja a helyzeti energia, a második tag az ωII szögsebességű rúd forgási energiája, a harmadik pedig a függőleges irányú tömegközépponti mozgáshoz rendelhető energia; a jobb oldalon ugyanezeket találjuk a faltól való elszakadás pillanatában. (A vízszintes irányú mozgás energiáját nem szükséges felírnunk, hiszen az időben állandó mennyiség.)
A (9)‐(12) egyenletrendszert megoldva azt találjuk, hogy N mindvégig pozitív, tehát a rúd alsó vége nem emelkedik föl a talajról. Ha a mozgás részletesebb leírása helyett csupán arra vagyunk kíváncsiak, hogy mekkora sebességgel érkezik a rúd felső vége a talajhoz, akkor a (12) egyenletből α=0 esetén meghatározhatjuk a rúd ωmax szögsebességét, s ebből a "felső'' vég sebességére
vmax=2lωmax=6,56m/s
adódik.