Feladat: 2189. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Tőkei Zsolt 
Füzet: 1987/november, 424 - 425. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Erők forgatónyomatéka, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1987/január: 2189. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Helyezzük az ábra szerinti B pontba a keresett m tömegű testet. Írjuk fel a forgatónyomatékok összegét az A pontra nézve.

 
 

ΣN=M1gDL¯-M2gLE¯-M3gOF¯+mgBO¯.
Itt M1, M2, M3 a drótkeret egyes oldalainak tömege, rendre 0,6 kg, 0,8 kg, 1 kg. A megfelelő szakaszok kiszámításához először az AO szakasz hosszát határozzuk meg úgy, hogy a háromszög területét kétféle módon írjuk fel. T=AB¯AC¯2 és T=BC¯AO¯2. A két egyenlet összevetéséből AO¯=4,8 cm. A BO¯ szakasz hosszát Pitagorasz tételének segítségével határozhatjuk meg: OB¯=3,6 cm. Így OF¯=1,4 cm, és geometriai hasonlóságból OL¯=1,8 cm, LE¯=3,2 cm.
Mivel egyensúlyban a forgatónyomatékok összege zérus, az N=0 feltételből kapjuk, hogy a drótkeret B csúcsához egy m=0,8 kg tömegű testet kell rögzítenünk ahhoz, hogy a keret átfogója vízszintes legyen.
 
 

A másik esetben a homogén háromszöglapra ható súlyerő támadáspontja a háromszög geometriai súlypontjában van. Ha a BC¯ átfogó vízszintes, akkor ennek a súlyerőnek szintén van forgatónyomatéka az A pontra nézve. Ezt a forgatónyomatékot kell kiegyensúlyoznunk a B csúcshoz rögzített m' tömegű testtel. Ez esetben a forgatónyomatékok összege:
ΣN=MgGS-m'gBO.
M=2,4 kg a háromszöglap teljes tömege, S a lap súlypontjának helye. A GS¯ szakasz hosszát az AOF és az AGS hasonlóságából számítjuk ki: GS¯=1415 cm. A ΣN=0 feltételből nyerjük most is a keresett tömeget: m'=0,62 kg.