Feladat: 2150. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dosztányi Zsuzsa 
Füzet: 1987/május, 229 - 230. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Newton-féle gravitációs erő, Síkinga, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/szeptember: 2150. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az inga lengésideje (T=2πl/g) adott l hosszúság esetén csak a nehézségi gyorsulás nagyságától függ. Vizsgáljuk meg, hogyan függ g a bolygó középpontjától mért r távolságtól! Legyen R a bolygó sugara, M a tömege, ϱ pedig a sűrűsége.
Ha rR, akkor az m tömegű testre ható erő F=fMm/r2, vagyis g=fM/r2. Ebből látható, hogy g a magasság növekedésével csökken, vagyis az inga lengésideje nő. Így Andrásnak igaza van.

 
 
1. ábra
 

Ha r<R, akkor a nehézségi gyorsulás az alábbi gondolatmenettel határozható meg. Osszuk fel a fejünk felett lévő részt vékony gömbhéjakra (1. ábra). Belátjuk, hogy az ábrán vonalkázással jelölt két kis tömegdarab vonzóereje egyenlő nagyságú. Legyen a két darab felülete A1, illetve A2, a P ponttól mért távolságuk pedig l1 és l2. Az egyes darabok tömege arányos az Ai felülettel, ez viszont az li távolság négyzetével arányos. Ebből az következik, hogy a két darab által kifejtett vonzóerő egyenlő, hiszen a tömegvonzási erő fordítottan arányos a távolság négyzetével. Mivel a fenti módon az egész gömbhéj maradék nélkül felosztható anyagdarabka-párokra, a gömbhéj egésze nem fejt ki gravitációs erőt a belsejében levő testekre. Mivel ez az érvelés a "fejünk fölött levő'' valamennyi gömbhéjra érvényes, végül azt kapjuk, hogy r<R esetén a nehézségi gyorsulás akkora, mint egy r sugarú bolygó felszínén. Ez utóbbi viszont állandó ϱ sűrűségnél
 

g=f4r3π3ϱ1r2=kr,
ahol k egy állandó. Tehát g a bolygó középpontja felé haladva szintén csökken; Jutkának is igaza van.
A nehézségi gyorsulás nagyságát az r távolság függvényében felrajzolva a 2. ábrán látható összefüggést kapjuk.
 
 
2. ábra