Feladat: 2111. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kerekes László 
Füzet: 1987/február, 90. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Áram hőhatása (Joule-hő), Vezető ellenállásának számítása, Ellenállás hőmérsékletfüggése, Stefan--Boltzmann-törvény, Olvadás, fagyás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/február: 2111. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vákuumban a huzal a rajta átfolyó áram hatására termelődő hőt csak hőmérsékleti sugárzás formájában képes leadni. Ezért egy I stacionárius áram hatására a huzal olyan hőmérsékletre melegszik, hogy a termelődő Joule-hő teljes egészében hőmérsékleti sugárzás formájában távozik.
A huzal l hosszúságú, A keresztmetszetű szakaszán t idő alatt termelődő Joule-hő:

WI=I2Rt=I2ϱlt/A.
A huzal fajlagos ellenállása a hőmérséklet függvényében: ϱ=ϱ1(1+α(T-T0)), ahol ϱ0 a T0 hőmérsékleten megadott fajlagos ellenállás.
Egy T hőmérsékletű test AS felületén t idő alatt kisugárzott energia:
WS=σT4ASt.
Az l hosszúságú, d átmérőjű huzal sugárzó felülete: AS=dπl. A WI=WS feltétel az átfolyó áram és a huzal hőmérséklete között teremt kapcsolatot, amelyből az áramerősséget kifejezve:
I=π2d3σT44ϱ0(1+α(T-T0)).
Hogy azt a maximális áramerősséget kapjuk meg, amelynél a huzal még éppen nem olvad meg, a fenti képletben T helyére a vörösréz olvadáspontját kell beírni. Ezt és a többi állandó értékét táblázatból kikeresve, a vörösréz huzalon vákuumban átvezethető maximális áram értékére I24A adódik.