Feladat: 2101. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Cynolter Gábor ,  Horváth András ,  Kerey Péter ,  Kiss Tamás ,  Tasnádi Tamás 
Füzet: 1986/december, 479. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb ellenállás-kapcsolások, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/február: 2101. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Helyezzük el az ellenállásokat az 1. ábrán látható kapcsolás szerint (az ábrán n=4) egy n×n-es négyzetrácsba. Ez a kapcsolás n számú sorbakapcsolt ‐ tehát nR nagyságú ‐ ellenállás párhuzamos kapcsolása, eredő ellenállása tehát Re=1/n(nR)=R.

 
 
1. ábra
 

 
 
2. ábra
 

Másrészt az A1,A2,...,An pontok ekvipotenciálisak, tehát bármelyikük bármelyik másikkal összeköthető anélkül, hogy az áramerősségek megváltoznának. Ugyanez igaz a B1,B2,...,Bn, illetve a C1,C2,...,Cn pontokra is. Ha valamennyi összeköttetést létrehozzuk, akkor n számú párhuzamosan kapcsolt ellenállásból álló egységes soros kapcsolása áll előttünk, ennek eredője ismét
 
Re=n(1/nR)=R.

 
Elképzelhető más ‐ csak részlegesen összekötött ‐ kapcsolás is, például a 2. ábrán látható. Erről első látásra már nehezebb leolvasni, de azért igaz, hogy az eredő ellenállása ismét éppen R.
Ha valamekkora adott U feszültségre kapcsoljuk a hálózatot, az áramerősség mindegyik ellenálláson I'=1/nU/R, a feszültség U'=1/nU, a teljesítmény pedig P'=I'U'=1/n2U/R lesz. Ez utóbbi n2-szer kisebb, mint az a teljesítmény, ami egyetlen R ellenállásra jutna, ha azt U feszültségre kapcsolnánk. A lehetséges felhasználások közül néhány:
1. Ha megfelelő értékű, de a szükségesnél kisebb teljesítményű ellenállás áll rendelkezésünkre ‐ ebből viszont sok ‐, akkor a fenti kapcsolások bármelyikével n2-szeresére növelhetjük a megengedhető legnagyobb teljesítményt.
2. Célszerűen alkalmazható a fenti kapcsolás akkor, ha a teljesítményt egyenletesen akarjuk elosztani egy felület mentén (pl. színházi világítás).
3. A gyártási hibák kiátlagolódnak: az eredő ellenállás eltérése a névleges értéktől általában sokkal kisebb, mint egyetlen egy ellenállásnál.
4. A hálózat "biztonságosabb'', mint egyetlen egy ellenállás: ha valamelyik elem megszakad, az egész rendszer még működik, s elég nagy n esetén az eredő ellenállás is csak kicsit változik meg.