Feladat: 2096. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Antal Péter 
Füzet: 1986/november, 428. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Árammérés (ampermérő), Egyéb áramerősség, Ellenállásmérés, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/január: 2096. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vizsgáljuk először azt az esetet, amikor egy végtelen féltérbe, felszínének valamely A pontján keresztül I áramot vezetünk. A belépő áram az anyagban egyenletesen oszlik el egy félgömb felszínén. Így az áramsűrűség (az egységnyi felületen átfolyó áram) az A ponttól r távolságra:

j=I2πr2.
A fenti eredmény a féltér szimmetriájának egyszerű következménye. Felhasználva a differenciális Ohm törvényt (E=ϱj), a térerősség az A ponttól r távolságra:
E=ϱI2πr2.
Ugyanekkora térerősséget kapunk, ha az A pontban egy Q=2ε0ϱI nagyságú ponttöltést helyezünk el. A tér potenciálja pedig:
V(r)=14πε0Qr=ϱI2πr.
Könnyen belátható, hogy a féltér felszínének B pontjából kivezetett I erősségű áram potenciálja megegyezik egy Q=-2ε0ϱI töltésű ponttöltés által létrehozott potenciállal. Az így számított potenciálok a szuperpozíció elve szerint összeadódnak. Az ábra szerinti UCD feszültség pedig nem más, mint a C, ill. D pontbeli potenciálértékek különbsége:
UCD=VC-VD=ϱI2π(1x-12x)-ϱI2π(12x-1x).
Felhasználva, hogy a kísérletek szerint U=RI, az átrendezés után adódik, hogy a minta fajlagos ellenállása:
ϱ=(2+2)πRx.

 

Megjegyzések. 1. Mint ahogy több megoldó is megjegyezte, a fenti eljárás egy ismert és gyakran használt módszer a fajlagos ellenállás mérésére.
2. A feladat megoldásában használt analógia a stacionárius áramlási tér és a sztatikus elektromos tér között elméleti úton pontosan megalapozható.
3. A gyakorlati mérések során a mérési nehézséget az x távolság csökkentése jelenti, hiszen csak ekkor jó közelítés a minta végtelen féltérként való kezelése.