Feladat: 2091. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Molnár Kund 
Füzet: 1986/december, 475 - 476. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Emelő, Ideális gáz állapotegyenlete, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1986/január: 2091. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

a) A hengerben levő levegő nyomása állandó, mivel a dugattyú szabadon mozoghat. Ha a kicsiny tartály rosszul záródik, és a sűrített levegő lassan kiszivárog a hengerbe, akkor a dugattyú felfelé elmozdul. (Nő a gázmolekulák száma állandó nyomás és hőmérséklet mellett, ezért nő a térfogat.) A hengerre hat a levegő felhajtóereje, amely egyenlő a henger által kiszorított levegő súlyával. A dugattyú elmozdulásakor nő a kiszorított levegő térfogata, tehát nagyobb felhajtóerő hat a hengerre. Ez azt jelenti, hogy a mérleg a súly felé billen le.

 
 

b) A súlykülönbség a kiszorított levegő súlyának megváltozásával egyenlő: ΔG=ϱgΔV, ahol ϱ=1,29  kg/m3 a levegő sűrűssége, g=9,81  m/s2 a nehézségi gyorsulás, ΔV a kis tartályból kiszivárgott levegő térfogata a hengerben levő T hőmérsékleten (amit lassú szivárgás esetén azonosnak vehetünk a külső hőmérséklettel) és p nyomáson. p=p0+Gd/A, ahol p0=1,01105  Pa a külső légnyomás, Gd a dugattyú súlya, A a keresztmetszete. Gd/A szerencsés esetben elhanyagolható p0 mellett. Ha N gázmolekula szivárgott ki a kis tartályból, akkor ΔV=NkT/p, ahol k=1,3810-23JK-1, a Boltzmann állandó. A súlykülönbség végül:
 
ΔG=ϱgNkTp+Gd/A.

 

Szükségünk van tehát N-re, a kiszivárgott gáz molekuláinak számára, a T hőmérsékletre, és ha p0-hoz képest számottevő a hányadosuk, a dugattyú Gd súlyára és A keresztmetszetére.