Feladat: 2087. fizika feladat Korcsoport: 18- Nehézségi fok: nehéz
Megoldó(k):  Ribényi Ákos ,  Szakács Tamás 
Füzet: 1986/november, 421 - 422. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Coulomb-törvény, Megosztás, Kepler III. törvénye, Coulomb-potenciál, Coulomb-energia, Munkatétel, Határozott integrál, Elektron (mint elemi részecske), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/december: 2087. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

I. megoldás. A végtelen vezető sík és a q ponttöltés között kialakuló erőtér olyan, mintha a sík másik oldalára, ugyanolyan távolságra egy -q töltésű ún. "tükörtöltést''helyeznénk el. A töltésre így a síktól x távolságra F(x)=14πε0q2(2x)2 nagyságú erő hat. Azt kell tehát meghatároznunk, hogy az így változó erőtérben az m tömegű test mekkora idő alatt teszi meg a d távolságot.
Fogalmazzuk át a problémát! Ugyanekkora a q töltésre ható erő, ha tőle x távolságra levő, q'=q/4 töltésű rögzített ponttöltéshez közeledik. Tudjuk, hogy az ilyen erőtérben, amelyben a testre az origótól r távolságra 1/r2-tel arányos centrális erő hat, a testek kúpszelet pályákon mozognak. Jelen esetben a test ellipszis pályán mozog, mert összes energiája negatív. A különböző ellipszis pályákra érvényesek a Kepler-törvények.
Az adott problémában a q töltésű test pályája tekinthető egy olyan elfajult ellipszis pályának, amelynek kistengelye nulla hosszúságú. Tekintsük ezt az elfajult ellipszis pályát és egy d sugarú körpályát. Erre a két ellipszis pályára is érvényes a 3. Kepler-törvény, amely szerint

T12T22=r13r23,(1)
ahol T1, ill. T2 a megfelelő keringési idők, r1 és r2 az origótól számított középtávolságok. Jelöljük 1-es indexszel az elfajult ellipszispálya adatait, 2-es indexszel a körpálya adatait. Legyen r2=d, ekkor a körpályán való keringési idő az alábbi egyenletből számolható:
14πε0q24d2=md(2πT2)2,(2)mivel ω=2πT2.



Az elfajult ellipszispálya esetén r1=d/2, így (1) és (2) felhasználásával
T1=2π2πε0md3q.
Az általunk keresett becsapódási idő t=T1/2. Numerikusan:
t=5,98 s.
 

II. megoldás. Az előző megoldásban láttuk, hogy a test mozgása olyan, mintha két azonos tömegű és ellentétes töltésű test közeledne egymáshoz. A mozgás leírásához használjuk fel az energiamegmaradás törvényét! A két test relatív potenciális energiája, ha egymástól 2x távolságra vannak:
V(x)=-14πε0q22x.

A két test relatív potenciális energiájának megváltozása egyenlő a szerzett mozgási energiával:
14πε0(q22x-q22d)=212mv2,
ahol kihasználtuk, hogy a két test mozgása szimmetrikus, így sebességük minden pillanatban megegyezik és kezdetben a távolságuk 2d. Mivel v=dx/dt, a fenti egyenlet egy differenciálegyenletet ad. A változók szétválasztása után az alábbi egyenletet kapjuk:
8πε0mqd0xdd-xdx=0tdt=t.
A bal oldali határozott integrál táblázatból kikereshető. A kérdéses becsapódási időre pedig az alábbi eredményt kapjuk:
t=π2πε0md3q.
Numerikusan: t=5,98 s.