A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre. Ahhoz, hogy a fagylalt éppen ne adjon át energiát a szervezetnek, az szükséges, hogy ‐ miközben -ra felmelegszik ‐ energiát vonjon el tőle. Amíg a kezdeti állapotból testhőmérsékletre melegítjük fel, a belső energia változása három szakaszra bontható. Mivel a fagylalt túlnyomó része víz, így a három folyamat a következő: a jég felmelegedése -ra, a jég megolvadása és a víz felmelegedése -ra. Jelöljük a három folyamatban a hőelvonást , és -mal:
ahol
Ebből a hőmérséklet Behelyettesítve a megfelelő értékeket, a következő eredményt kapjuk: Mivel ez alacsonyabb -nál, amely a termodinamika III. főtétele értelmében sosem érhető el, a fagylalt minden esetben energiát ad át a szervezetnek. Megjegyzés. A feladat szövegében sokan nem értették meg, mit jelent a fagylalt ,,energiatartalma'', valószínűleg ezért érkezett kevés megoldás. A fagyalt nemcsak hűt, hanem táplálékul, azaz energiaforrásul is szolgál a szervezet számára. A jelen esetben energia szabadul fel, miközben az élő szervezet feldolgozza azt a tápanyagot.
|