Feladat: 2064. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Dányi Gábor ,  Nyilas István László 
Füzet: 1986/március, 140 - 141. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb körfolyamatok, Izochor állapotváltozás (Gay-Lussac II. törvénye), Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/október: 2064. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A vizsgált körfolyamatoknál az 1‐2 átmenet izochor, a 2‐3 folyamat ‐ mivel a képe egyenes, így T/V=p állandó ‐ izobár, a 3‐4 folyamat izochor, a 4‐1 folyamat pedig ismét izobár, az előzőnél kisebb állandó nyomáson. Nézzük meg az 1‐3 átmenetet! A parabola egyenlete T=cV2. Az ideális gáz állapotegyenletét felhasználva pV=cNkV2, azaz p'V=Nkc=állandó.

 
 
1. ábra
 

A fentiek alapján a körfolyamatokat a pV diagrammon az 1. ábrának megfelelően ábrázolhatjuk. Azonnal látszik, hogy mindkét körfolyamat egyenlő területeket fog közbe, tehát a hasznos munka mindkét esetben ugyanaz. η=Wh/Qfel, ezért a hatásfok kiszámításához a felvett hő ismeretére van szükségünk.
Az 1‐2‐3‐1 körfolyamat esetén a gáz az 1‐2 és a 2‐3 átmenet során vesz fel hőt, a 3‐1 folyamat során pedig lead hőt. Legyen a felvett hő Q1, a leadott hő Q2 nagyságú. A körfolyamat végén a gáz ugyanazon állapotba tért vissza, így a belső energiája nem változott. Az I. főtételből (Wh előjele negatív, hiszen a hasznos munkát a gáz végzi a környezetén):
ΔU=Q1-Q2-Wh=0.(1)
Ezért Wh=Q1-Q2, η1=Wh/Q1=(Q1-Q2)/Q1=1-(Q2/Q1).
Az 1‐3‐4‐1 körfolyamat esetén a felvett hő Q2 (1‐3 átmenet), mert a 3‐4 és a 4‐1 folyamat során hőleadás van. Így
η2=WhQ2=Q1-Q2Q2=Q1Q2-1.
A 2-3 átmenetnél a gáz nagyobb átlagos nyomás ellen végez hasznos (negatív) munkát, mint az 1-3 átmenetnél, és mivel mindkét folyamat végállapota azonos belső energiát jelent, így az 1‐2‐3 átmenet során a gáznak több hőt kellett felvennie: Q2<Q1, Ezért
η1η2=Wh/Q1Wh/Q2=Q2Q1-1,
tehát az 1-3-4-1 körfolyamat hatásfoka nagyobb. Ezenkívül észrevehetjük, hogy
η1=1-(Q2/Q1)=1-(η1/η2),azazη1=η2η1+η2.

 

 Dányi Gábor (Aszód, Petőfi S. Gimn., IV. o. t.)
 

Megjegyzések. 1. Sok megoldó a hatásfokot a hasznos munka és a befektetett munka hányadosaként számolta, és a befektetett munkát a megfelelő görbe alatti terület mértékével vette egyenlőnek. Termodinamikai folyamatoknál egyrészt a hatásfok a hasznos munka és a felvett hő (ami nem azonos a befektetett munkával) aránya, másrészt ez utóbbi mértéke nem egyenlő a görbe alatti terület mérőszámával.
Bebizonyítható, hogy f szabadsági fokú gáz esetén a felvett hőt a pV síkon a görbe alatti Ta terület (f+2)/2-szeresének és a görbe ,,melletti'' Tm terület (f/2)-szeresének összege adja (l. a 2. ábrát). A belső energiát csökkentő folyamatoknál ez a leadott hővel egyenlő.
 
 
2. ábra
 


 Nyilas István László (Nyíregyháza, Krúdy Gy. Gimn., IV. o. t.)
 
2. Tetszőleges folyamat esetén a gáz fajhője a folyamat során változik. Azon folyamatokat, amelyek során a fajhő állandó, politrop folyamatoknak nevezzük. Ezekre az állapotegyenleten kívül a pVn=áll. összefüggés is érvényes, ahol n valamilyen valós szám. Speciálisan, ha n=-1, azaz p/V=áll., (ilyen a feladatban az 1-3 átmenet), akkor a fajhő állandó, ennek értékére némi számolás után (cp+cv)/2 adódik. Ezt ismerve közvetlenül kiszámolhatjuk a hőleadást, illetve hőfelvételt, és így a folyamat hatásfokát.