Feladat: 2046. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Komorowicz Erzsébet ,  Maródi Csaba 
Füzet: 1986/január, 42 - 43. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Úszás, Arkhimédész törvénye, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/szeptember: 2046. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mivel a vízzel megtelt csónak átlagsűrűsége még mindig kisebb, mint a vízé, így Arkhimédész törvénye szerint a csónak egy része a víz felszíne felett marad.

 
 

Ha ekkor lyukat fúrunk a csónak aljába, akkor a csónakban található és a környező víz hidrosztatikai nyomásának különbsége miatt ‐ a közlekedőedények elvének megfelelően ‐ a lyukon keresztül víz áramlik ki a csónakból a vízszintek kiegyenlítődéséig.
 
 

Közben a csónakból és a benne levő vízből álló rendszer átlagsűrűsége csökken, így a csónak kiemelkedik a vízből. Addig emelkedik, amíg a csónaktest vízbe merülő részének térfogatával egyező térfogatú víz súlya egyenlő nem lesz a csónak súlyával.
 
Megjegyzések. 1. Többen is felhívták a figyelmet (helyesen) a víznél nagyobb sűrűségű fafajtákra. A gyakorlatban azonban pl. az ébenfa csónakok jelentősége nem túl nagy.
2. Sokan hibásan azt állították, hogy úszás esetén a test súlya kisebb, mint a ráható felhajtóerő nagysága. Nekik javasoljuk, hogy gondolják végig, mi történne, ha ez valóban így lenne.