Feladat: 2034. fizika feladat Korcsoport: 14-15 Nehézségi fok: könnyű
Megoldó(k):  Molnár Ákos Vajk 
Füzet: 1986/április, 185. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Izotermikus állapotváltozás (Boyle--Mariotte-törvény), Légköri nyomás, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/május: 2034. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Némelyik ember azért nem tud folyamatosan üvegből inni, mert szájával teljesen befogja az üveg nyílását. Az üvegben levő levegő hőmérséklete állandó, tömege is változatlan, így teljesül rá a Boyle‐Mariotte törvény, azaz nyomása a térfogatnövekedés arányában lecsökken. A külső nyomás (légnyomás) és az üveg belsejében levő nyomás között ezért kialakul egy bizonyos különbség, amit tüdőnk szívó ereje csak egy bizonyos határig tud ellensúlyozni. Az "ügyes'' ember ezért ‐ miközben az üvegből iszik ‐ egy kis rést hagy az üveg száján, ahol a külső és a belső nyomás kiegyenlítődhet.
Ez utóbbi "ügyes'' módszerrel természetesen abból az üvegből lehet folyamatosan inni, amiben több folyadék van. A másik esetben viszont, mivel a nyomásváltozás a térfogatváltozás arányától és nem abszolút értékétől függ (Boyle‐Mariotte-törvény), a kevesebb folyadékot ‐ több levegőt ‐ tartalmazó üvegből lehet hosszabb ideig folyamatosan inni.

 

Megjegyzés. Néhányan a második kérdésre empirikus úton válaszoltak: kipróbálták, hogy mikor tudnak tovább inni. Ezek a megoldók is maximális pontszámot kaptak.