Feladat: 2033. fizika feladat Korcsoport: 16-17 Nehézségi fok: átlagos
Megoldó(k):  Kucsera Itala 
Füzet: 1986/április, 184 - 185. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): A szem, Egyéb optikai alapjelenség, Feladat
Hivatkozás(ok):Feladatok: 1985/május: 2033. fizika feladat

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Mit is jelent a gyerekek szemébe lógó haj? A fény számára nem összefüggő akadályt, amely a szemtől 1‐2 cm-re van. Azt, hogy ez nem zavarja a látást, több dolog együttesen okozza.
1. A látás nem egyszerű fizikai folyamat, fontos szerepe van benne a szemen kívül az agynak is.
2. Bár optikai rendszerként tekintve a szemben négy különböző erősségű törőfelület is van, mégis első közelítésben a szem tekinthető egyetlen vékony lencsének, amely a retina látógödrére valódi, fordított és kicsinyített képet ad.
Életkorra és egyénre jellemző az a minimális távolság, amelyre még tisztán látunk ‐ ezt a szemlencse domborulatának változtatásával érjük el (távolsági akkomodáció).
Mivel a hajszálak biztosan ezen a távolságon belül lesznek, képük elmosódott lesz, különösen ha szemünket egy távoli pontra akkomodáljuk.
3. Igen fontos a térlátásban, hogy két szemünk van, és agyunk a két különböző látókörű szem által kapott síkképből csinál egyetlen térbelit.
Végezzük a következő kísérletet! Csak egyik szemünket kinyitva tegyük elé egyik ujjunkat. Így az ujj körvonalai ugyan életlenek, mégis a közepe határozottan elfed látóterületünkből egy részt. Másik szemünket kinyitva minden látunk, de az ujj helyén homályosan, fényszegényen.
Általában ha mindkét nyitott szemünk előtt egy-egy ujjunkat tartjuk, ugyanez történik, de így azt is elérhetjük, hogy a két ujj egy közös részt befedjen a látótérből.
Ha a haj nem egy nagy, hanem sok kis akadályt jelent (rács), az utoljára leírt jelenség valószínűtlen, és legfeljebb a két szem térlátásának minőségét zavarja.